Älskar dessa italienska mandelskorpor men har aldrig gjort egna - förrän idag. Surfade runt och kollade olika biscottirecept. Hittade aldrig det ultimata, så jag gjorde som jag ofta gör: plockar ut det bästa och varierar det lite utifrån tips från andra recept.
Just nu står mina skorpor och eftertorkar i ugnen, men jag har tjyvsmakat och de är toppen!
Jag gjorde två smakvariationer, en med extra mandelsmak och en med saffran (se nedan).
Ca 50 skorpor
3 ägg
3 äggulor
drygt 3 dl strösocker (jag bytte 1 dl mot ljust muscovadosocker för mer smak)
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
8,5 dl vetemjöl
rivet skal av 1 citron, 1 lime och 1 apelsin
200 g hackad sötmandel
Eventuellt: bittermandelolja eller saffran
Sätt ugnen på 170 grader. Hacka mandeln och riv citrusfrukterna. Blanda salt, bakpulver, mjöl och vaniljsocker. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Blanda ihop alla ingredienser till en jämn smet.
Tillsätt några droppar bittermandelolja om du vill framhäva mandelsmaken. Eller stöt 2 paket saffran med lite socker i en mortel och knåda in i smeten ordentligt. (Själv tog jag 1 paket saffran till en tredjedel av smeten och tillsatte bittermandel till den större satsen.)
Baka ut degen till 3 längder på bakplåtspapper (det är kladdigt!). Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter. Låt svalna några minuter, skär sedan på snedden och lägg skorporna på sidan. Låt eftertorka i 30 minuter i 150 grader tills de känns torra. Vänd gärna på skorporna halvvägs genom tiden.
Förvaras torrt och serveras med fördel till lite sött Vin Santo.
tisdag 4 december 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Recioto är väl grejen här, va?
Absolut!Recioto eller ett Vin Santo. En klassiker är att doppa biscotti i Vin Santo!
Skicka en kommentar