tisdag 12 juni 2007

Basilikapotatis


Sommarens godaste potatis till grillat? Could be. Första gången jag åt den här potatisen var en variant på Rosendals trädgård på Djurgården försommaren 1999 eller nåt, tillsammans med halstrad gravad lax. Någon vecka senare dök den upp i Allt om Mats årliga grillspecial, och sedan dess har man emellanåt förätit sig på denna "nästan pesto"-potatis. Vinägern ger lite extra kick. Ett av recepten som spridit sig som en löpeld i bekantskapskretsen.

4-6 port

800-1000 g färskpotatis
25 blad färsk basilika
1 dl grovt hackad persilja
2 msk vinäger (vit)
1,25 dl olivolja
1 dl finriven parmesanost
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 vitlöksklyfta, pressad

Skrapa och koka potatisen, låt svalna till åtminstone halvljummen. Finhacka basilikan och persiljan och blanda ihop med övriga ingredienser i en stor skål. Häll i potatisen och vänd försiktigt runt i dressingen. Servera ljummen eller kall till grillat kött eller fisk.

Inga kommentarer: