onsdag 13 juni 2007

Jordgubbssallad med fetaost


Sött, salt, syrligt, fylligt, fräscht, knaprigt, smetigt och tuggigt. Och vackert, eller hur?
Den här salladen har allt, tycker jag, och går att variera efter behov: skiva i kall kokt potatis eller pasta om den behöver mätta mer, släng i oliver, avokado, tunt skivad lök eller vad du har hemma för att fylla ut eller komplettera. Kycklingfilé kanske? Men själv gillar jag den bäst som den är, med få och tydliga smaker. Till lunch, kvällsmat eller ”vidsidanomrätt” till grillat i sommar. Här är den med fetaost (se till att det är äkta feta gjord på get- och/eller fårmjölk!). Ännu lyxigare blir det med getostrulle i klickar – då är den klockren till lammet.
Proportioner får man känna av själv.

Gröna salladsblad (spenat, rucola mm)
Cocktailtomater
Färska jordgubbar
Gurka
Valnötter (grovhackade)
Solrosfrön
Fetaost (smulad)
Flytande honung
Olivolja
Balsamvinäger
Salt & peppar

Gör i skål eller på portionstallrikar. Honungen är jätteviktig för sötman behövs verkligen för att framhäva smakerna. Ringla över sist (godast med "vanlig" hårdare honung som rörs ut i lite kokhett vatten). Salt, smetig fetaost med lite ljummen honungssötma på och en solvarm fräsch jordgubbe till.... Uaaaaah, måste upplevas! =)

Inga kommentarer: