torsdag 22 september 2011

Lingonsylt

Min älskade vän Karro gav oss ett kilo lingon - färskplockade i Dalarna - härom veckan. Ikväll var det extra skönt att ha dem i frysen eftersom vi glömt köpa lingonsylt till pannbiffarna. Bara att ta fram, hälla i en gryta med vatten och 20 minuter senare var sylten klar - och supergod! Karro använder sig av Anna Bergenströms 10-minuterssylt, och det gör jag numera också, men med reducerad sockermängd.

Sist vi köpte lingonsylt i affären resulterade det i att 8-åringen högljutt proklamerade följande vid sylthyllan på Ica: "Innan du kom köpte vi bara sån här billig sylt på tub. Men sen du och pappa började tycka om varandra köper vi bara sån där dyr!"

Lingonsylt
1 kg rensade lingon (färska eller frusna)
4 dl vatten
8 dl syltsocker (eller vanligt strösocker)

Häll lingon och vatten i en stor gryta, låt koka upp. Låt sylten koka 10 minuter från uppkoket, under lock. Ta av grytan och rör ned sockret i omgångar så att det löses upp. Häll sylten på väl rengjorda burkar, förslut och låt svalna.

Inga kommentarer: