Anledningen till att receptet bloggas ut just nu är att det var huvudrätten på segelbåten Kuling i tisdags kväll när vi låg förtöjda i Fjällbacka. Primi piatti var fyra makrillar som vi fiskat upp under färden från Väderöarna och som stekts i smör. Secondi piatti var färska räkor och havskräftor. Och till efterrätt fick vi mörk chokladtryffel och så klämde vi båda roséflaskorna från Bandolregionen som jag släpat med mig från Marseille (och lite till...).
4 pers
Fyra bitar laxfilé, laxfjärilar eller större hel bit
Citronpeppar
1 citron
2 dl crème fraiche
2 dl vispgrädde
1 fiskbuljongtärning
vitpeppar
Skala citronen med potatisskalare. Koka upp lite vatten och koka av skalen i en minut. Sila och skölj i kallt vatten. Strimla skalen fint. Koka långsamt upp grädde, crème fraiche, citronskal och fiskbuljongtärning under omrörning. Smaka av med vitpeppar och ev lite salt. Låt puttra ett par minuter, dra sedan kastrullen åt sidan och låt såsen dra innan den värms upp igen inför servering.
Häll rikligt med citronpeppar över laxen och tillaga i ugnsfast form i cirka 200 grader cirka 10 minuter. Alternativt lägre värme och längre tillagningstid. Serveras med kokt potatis och grönsaker typ sparris, sockerärtor, haricot verts mm.
1 kommentar:
Det här verkar gott!
Lax och citron hade ju redan de gamla grekerna i souvlakin.
Skicka en kommentar