torsdag 12 juni 2008

Chocolate chip cookies

Snuskigt onyttiga, som en orgie i socker och smör som dock jämnas ut av en hel del nyttiga havregryn. Men de brukar ha en strykande åtgång. Vilket bevisades av kollegorna på di.se förra veckan när jag hade med mig en burk till "fredagsbullen".

Receptet kommer från Rosendals trädgårdskafé på Djurgården. Jag kan varna för att använda Marabous 85-procentiga chokladkaka för att dryga ut chokladmängden - den mörka chokladen betedde sig inte alls som blockchoklad utan rann ut delvis utanför själva kakorna! Men de smakade förstås inte sämre.

Chocolate chip cookies

30-40 st beroende på storlek

3 dl mjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
190 g smör
4 1/2 dl farinsocker
3/4 dl strösocker
1 tsk vanilj socker
2 ägg
6 1/2 dl havregryn
350 g hackad mörk choklad (jag brukar ta lite mindre)

Blanda farinsocker, strösocker, vanilj och smör tills det blir krämigt. Vispa äggen lätt. Häll i äggen och havregrynen, rör om. Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en skål. Tillsätt mjölblandningen och arbeta väl. Rör ner chokladen. Klicka ut kakorna på smord plåt. Grädda i 180 grader i 8-12 min lite beroende på storlek.

Inga kommentarer: