måndag 7 december 2009

Wontonsoppa


Härligt värmande och fräsch soppa som faktiskt är busenkel att göra, bara man orkar med att stå still och peta ihop knytena. Jag gör med fläskfärs men tänker att det säkert vore jättegott med kycklingfärs också, eller varför inte grovhackade räkor. Precis som buljongen kan man smaksätta färsen lite som man vill, till exempel med lite sesamolja, chili eller, ja you name it. Själv petade jag in ett korianderblad i botten på varje knyte för jag äääälskar koriander.

På prov har jag även frusit in hälften av knytena, men det finns en liten risk att wontondegen blir för kletig av fukten när de tinar - vi får se, jag återkommer med rapport.

Wontonsoppa, 4 rejäla portioner (6-8 om man gör som förrätt eller del i större asiatisk måltid)

400 gram fläskfärs
1-2 vitlöksklyftor
salt och peppar
1 paket wontonark
1,8 liter vatten
2 kycklingbuljongtärningar
4 msk ljus soja
2 msk fisksås
1 bit inge
0,5 pressad lime
koriander
purjolök

Pressa vitlöken och blanda med fläskfärs, salt och peppar. Lägg en liten klick blandning i mitten på ett wontonark, fukta sidorna runt om och vrid/knip ihop till ett tajt litet knyte. Det blir ca 45 wontons.

Koka upp vatten, buljong, soja, fisksås och ingefära. Lägg i knytena och låt sjuda 3 minuter. Finstrimla purjolöken och grovhacka koriandern. Pressa över lime, skeda upp wontons och buljong i skålar, strö över koriander och lök och servera. Låt ev stå några minuter eftersom det är kokhett.

Inga kommentarer: