onsdag 2 december 2009

Marquess's beef & Guiness stew


Gastropubtrenden i England har skapat mängder av lättlagade rätter som smakar sanslöst gott. Som den här köttgrytan - Marquess's beef & Guniess stew (tack Olive!) - som får smak av mörkt öl, lök och timjan. Frågan är om det går att göra det enklare och godare? Hemligheten är som vanligt - hög kvalitet på råvarorna och lååång koktid.
Vi brukar äta den med ungsrostad potatis och grönsaker (morötter, tomater...)!

1 kg högrev (eller annat bra grytkött)
2 stora lökar
1-2 krossade vitlöksklyftor (använd bredsidan på kniven)
500 ml mörkt öl (Guiness, Murphys eller någon annan Stout)
250 ml ox- eller kalvbuljong
några kvistar färsk timjan (eller torkad)
några kvistar persilja
olivolja
mjöl

Börja med att tärna löken grovt och låt den svettas i olivoljan tillsammans med vitlöken och timjanen.
Skär köttet i två-tre centimeter stora bitar och vänd dem i mjölet. Stek bitarna i omgångar i en stekpanna tills de får lite färg.
Lägg över köttet i grytan med löken. Häll på ölen och buljongen och krydda med salt och peppar. Låt det hela koka upp och skruva sedan ned plattan och lägg på ett lock. Koka i 2-3 timmar tills köttet är mört.
Avsluta med att en rejäl näve persilja!

Inga kommentarer: