söndag 20 december 2009

Farmors julköttbullar


Jag fick hedersuppdraget att göra årets julköttbullar - det har alltid varit farmors jobb, sedan mammas, därefter storebrors. Och varje år har köttbullarna provsmakats som om det rört sig om ett nyligen uppkorkat årgångsvin - håller de måttet? Det har aldrig ens fallit mig in att detta jobb skulle överlåtas till mig - dessutom är jag inte så förtjust i stekoset som klamrar sig fast efter drygt 100 köttbullar...

Efter diverse påtryckningar om mängden kryddpeppar (Mamma: "Ta inte så mycket, man ska bara ana den kryddan." Storebror: "Snåla nu inte med kryddpepparn, det ska smaka ordentligt.") och känslan av att känna generationers tyngd på mina axlar bestämde jag mig för att det fick bli som det blev, ringde några kontrollsamtal till mamma och sen chansade jag. Och eftersom storebror spontant utbrast "Mycket goda" när han var här och bar upp granen, så känner jag mig nöjd.

Receptet är lite speciellt med kardemummabullar istället för skorpmjöl, jag har aldrig hört talas om någon annan som gör sina köttbullar så, men de blir ljuvligt goda. Rekommenderas särskilt på juldagsmorgonen tillsammans med långkål på en macka, och en kopp varm kardemummachoklad till frukost. God Jul!

1kg oxfärs
1kg fläskfärs
4-5 kardemummabullar
2-3 dl mjölk
2 stora finhackade lökar
3 ägg
salt
peppar
kryddpeppar
vatten

Bryn löken. Blöt bullarna i mjölken och vispa.Blanda alla ingredienser och tillsätt vatten till lagom konsistens. Trilla lagom stora bollar med blöta händer, stek i smör så att de får yta, laga färdiga i ugn som är 150 grader i drygt 10 minuter.

Inga kommentarer: