Torskryggen blev precis så där "flakig" i konsistensen som man blir så glad av. Och man blir skönt mätt av den här lätta maten. Perfekt vår- och sommarrätt som jag kommer att göra igen.
Asiatiska fiskspett, 4 personer
700 g färsk fast fiskfilé, t ex lax, torsk, hälleflundra
1 vitlöksklyfta
1/2 röd chili
2-3 cm färsk ingefära
fisksås
rapsolja
Skär fisken i rejäla kuber. Hacka vitlök och chili, riv ingefäran och blanda ihop till en marinad med några matskedar olja och fisksås. Vänd runt fisken och marinera minst en halvtimme. Sätt ugnen på 175 grader. Trä upp bitarna på spett. Hetta upp en grillpanna med lite rapsolja ordentligt, stek spetten hastigt på två sidor så att de får fina grillränder och yta. Lägg i en eldfast form och ställ in i ugnen cirka 10 minuter till fisken känns lagom fast i konsistensen.
Glasnudelsallad, 4 personer
1 knippa krispsallad
1 mango
2 avokado
1 morot
100 g sockerärtor
4 portionsbuntar glasnudlar (eller ett vanligt paket)
1 kruka koriander
en näve färsk mynta (om man vill)
1 dl cashewnötter
1 vitlöksklyfta
lite röd chili
1 lime
rapsolja
fisksås
en nypa socker
Lägg glasnudlarna i blöt i varmt vatten och sila enligt anvisningarna. Låt svalna och rinna av ordentligt. Gör en dressing på pressad lime, fisksås, olja, socker, skivad vitlök och chili. Låt den stå och dra.
Skär sallad, avokado och mango i lagom små bitar. Skiva moroten tunt. Blanchera sockerärtorna och skär i mindre bitar. Rosta cashewnötterna lätt och grovhacka. Repa koriander och mynta, grovhacka eventuellt. Klipp glasnudlarna i småbitar och blanda ihop allt. Sila dressingen och slå över. Klart!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar