Believe the hype, är det enda jag kan säga. Har precis tillbringat 3 dygn i Barcelona och det var kärlek vid första ögonkastet. Schysst strand mitt i staden, fantastisk arkitektur, roliga muséer, mysig atmosfär, historia, lättnavigerat, perfekt väder, mängder av restauranger och barer och naturligtvis mat.
Det gick inte en dag utan att jag svängde förbi den centrala marknaden och köpte fikon, fruktsallad, en bit manchego, lite korv eller en mugg med munsbitar av serranoskinka... Eller slank in i en liten pastisseria och köpte en liten bit turrón med pistage och torkade jordgubbar i. Eller damp ner i en stol på en uteservering och beställde in en clara - öl med en skvätt citronläsk i.
Fick ett par riktiga höjdarrekommendationer av Toti som äger vandrarhemmet jag bodde på. Faktum är att en av stans bästa tapasbarer ligger på samma gata, Poeta Cabanyes 25, och baren heter Quimet & Quimet - ett hål i väggen med vinflaskor upp i taket, och ståplatser framför den lilla baren där ägarna (femte generationen) slänger ihop smårätter på beställning, mycket med färsk fisk och ofta på små skorpor.
Här käkade vi bland annat rökt lax med yoghurt, honung och balsamvinäger; torskfilé med tapenade och tomatröra; ansjovis och tapenade på aprikoser fyllda med rinnande ost; lantpaté med inlagd lök; croquetas (friterad smet fylld med ost och ibland skinka); empanadillas (småpiroger); små fat med hopplock av olika kötttapas och även liten ostbricka. Och sörplade cava och rödvin så klart. Det enklaste är att peka på vad någon annan har beställt och säga: "El mismo, por favor".
För paellan skickades vi ner till Barceloneta nära hamnen och stranden, till Salamanca Silvestre, på Almirall Cervera 34. Höll på att dö när restaurangen var igenbommad efter den långa promenaden, men det fanns tre Salamanca precis mitt emot varandra (samma ägare) och dörrvakten kom springande och hojtade "det är här, vi har öppet!". Klassiskt gammalt hak med väggarna klädda av inramade fotografier av ägaren och alla gäster. Utan tvekan den godaste paella de marisco någonsin, den klår Valencias till och med. Och sjukt mycket mat för 13 euro per person. Det kanske inte var så smart att grunda med några tapas på Quimet & Quimet i förväg...
Och så hade jag turen att komma till Cal Pep på Placa de les Olles i El Ribera precis när de öppnade kl 13. För det var kö vid dörren, och vill man sitta vid den långa baren måste man vara där i tid - de som kom senare fick vänta över en timme på att få plats. Här finns ingen meny att kolla på, utan en servitör frågar om man vill äta fisk eller kött och kommer sedan med några förslag. Vad det kostar har man heller ingen koll på, men man kan så klart räkna med att tortilla är lite billigare medan skaldjuren är lite dyrare. Jag åt friterad calamari och tonfisktartar, vilket egentligen var på tok för mycket men att bara äta en rätt hade varit för trist. Fantastisk mat, och pinfärsk - det mesta tillagas bakom baren inför alla gäster, ingenting hålls varmt.
lördag 23 maj 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar