torsdag 7 maj 2009

Gräslökspannacotta & gurknudlar

De här två rätterna hör inte ihop, utan faller under kategorin "tillbehör", och till två olika rätter. Vi var ju i Värmland i helgen och njöt av naturen och Selmas fotspår på Lappnäs B&B, Mårbacka, Solbacka Gästgifveri, Jonnys blommor, Sibyllan på torget osv. Supermysig helg, och jag kan rapportera att den libanesiska picknicken föll i mycket god jord. Den avnjöts dessutom på en brygga i Lungers hamn vid Hjälmaren, inte illa.

På lördagen åt vi middag på Quality Hotel Selma Lagerlöf (icke att förväxla med Selma Spa) - en väldigt trevlig överraskning. Till förrätt åt jag gravat oxkött med rödlöksmarmelad och denna gräslökspannacotta med perfekt balans mellan krämighet och syra. Det ska väl mycket till innan jag ställer mig och gravar oxkött, men gräslökspannacotta kan man nog använda till massa annat, som matjessill på lite snofsigare sätt osv.

Till varmrätt blev det halstrad fjällröding på gurknudlar med pepparrot. Vilket alltså var finstrimlad gurka som stekts i smör - varmt men ändå krispigt och riktigt, riktigt fräscht. Måste ju gå att variera i evighet med olika kryddor och ha som tillbehör till alla möjliga proteiner. Mums!

Jag bad iallafall servitrisen snoka lite efter recepten, och hon kom tillbaka med två handskrivna receptlappar och glada tillrop från kockarna.

Gräslökspannacotta

2,5 dl grädde
2 dl turkisk yoghurt
2 blad gelatin
2 dl gräslök
salt och peppar

Hacka gräslök. Blötlägg gelatin ca 5 minuter. Koka upp grädden och blanda ner resten av ingredienserna. Vispa kraftigt och häll upp i små formar och kyl.


Gurknudlar

Skala en gurka. Strimla i långa remsor. Stek i smör och riv ner pepparrot. Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer: