torsdag 7 maj 2009

Chorizogryta

Jag är ett STORT fan av äkta chorizo. Alltså inte de där vacuumförpackade finmalda sakerna man kan köpa på Ica, utan den grovmalda och hemlagade sorten i äkta gristarm som man kan köpa på Latinamerikanska livsmedel på Hötorgshallen. Stora, tjocka, feta, välkryddade och mättande. Och alltid färska. Bäst är de på grillen, ihop med halloumiost och en fräsch grönsallad. Men nu hade jag två i frysen och linser i en kökslåda, så då vidareutvecklade jag ett recept från Klaras GI-mat. Det blev jättegott och mättande. En bra gryta att göra matlådor av.

Chorizogryta, 4 portioner

2 stora chorizo (eller andra kryddiga korvar), ca 300 gram totalt
2 dl gröna linser + 4 dl vatten och salt
1 gul lök
1 gul paprika
1 aubergine
(olivolja)
1 burk krossade tomater
tabasco, salt, peppar

Koka linserna mjuka i vattnet, det tar knappt en halvtimme. Under tiden: stek chorizon i lite fett på medelvärme - pricka skinnet så att fettet kan rinna ut. Ta upp på skärbräda och skär chorizon i munsbitar. Spara fettet!

Finhacka löken, dela auberginen i mindre bitar, likadant med paprikan. Hetta upp stekpannan med chorizofett igen och fräs grönsakerna mjuka. Häll på krossade tomater, krydda och tillsätt korvbitarna och blanda ner allt i kastrullen med linserna. Servera med nåt krispigt grönt.

Inga kommentarer: