söndag 17 maj 2009

Moussaka

Halva priset på aubergine idag, och nymalen nötfärs. Passade mig perfekt för jag behövde göra en ny omgång av det här.

Ett lchf-recept från Airam, men nu har jag tagit bort grädden och den blir lika god ändå. Är man skeptisk till majonnäs i en gratäng kan jag stilla oron med att det smakar inte majonnäs, bara gott.

Jag hade tänkt blanda i lite bönor, men det glömde jag. Jaja.


Moussaka, 4 portioner


1-2 auberginer
400 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
salt
peppar
mejram eller oregano
paprikapulver
2 ägg
1 dl majonnäs
1-2 dl riven ost

Sätt ugnen på 225 grader. Skär aubergineskivorna i 1,5 cm tjocka skivor och grilla halvfärdiga i grill- eller stekpanna. Lägg i en gratängform, salta ev lätt över.

Finhacka löken, fräs mjuk tillsammans med pressad vitlök i lite smör. I med färsen och bryn den, därefter tomatpuré och kryddor, puttra ihop med lite vatten.

Lägg aubergineskivorna tätt ihop och i två lager om det är många. Häll färsblandningen över. Vispa upp äggen med majonnäs och häll över. Toppa med ost och gratinera tills ytan är gyllenbrun, ca 20 minuter.

Inga kommentarer: