lördag 5 december 2009

Bruschetta


Våga vägra vinter, säger jag bara! Ända sedan jag såg huvudrollsinnehavaren i Julie & Julia trycka i sig oljedrypande bruschetta i början av filmen har jag haft rätten i bakhuvudet. Och eftersom det utmärkta surdegsbageriet Söderbergs på min gata hade öppet på väg till träningen i eftermiddags, så slank jag in och köpte en surdegsbaguette (jag var där i morse också...) som till och med klår min pappas.

Det är lite pilligt att kärna ur tomaterna, men det är det värt. Jag brukar även göra det när det ska tillverkas lite lyxigare tomatsås, och man får mycket mer koncentrerade smaker och mindre vätska om kärnor och det vita inkråmet är borta. Annars måste det här vara bland det enklaste som finns!

Tomatbruschetta

Surdegsbaguette eller annat lantbröd med stora luftbubblor i
Väl mogna tomater på kvist (jag använde kvistplommontomater, min favorit och värda pengarna)
flingsalt och svartpeppar
olivolja
balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
Färska basilikablad

Dela tomaterna och pilla/skär bort kärnor och vitt inkråm, dela i grova bitar och lägg i en skål. Strö över några nypor flingsalt, lite olivolja, en gnutta balsamvinäger och några varv på pepparkvarnen. Rör om och låt stå.

Skär tjocka skivor av brödet eller dela baguetten på längden och i lagom stora bitar (man kan göra stora bruschettor till lunch eller mindre till förrätt). Hetta upp en stekpanna ordentligt och häll i ett par matskedar god olivolja. Stek brödet på en eller två sidor tills det har fått en gyllene färg. Gnid in brödet med vitlök.

Skeda över tomathacket och strö över finstrimlad basilika. Toppa ev med ytterligare salt om det behövs. Klart!

Inga kommentarer: