söndag 15 november 2009

Getostlasagne


Det här är en fin liten variant på den traditionella lasagnen (och tonfisklasagnen, som fortfarande är den otvivelaktigt godaste). Muttis körsbärstomater på burk är verkligen ett sånt lyft!

Getostlasagne, 4-5 portioner

4–5 stora ark (knappt 200 g) färska lasagneplattor

Spenatfyllning:
200 g getost, rumsvarm
350 g ricotta
450 g bladspenat
0,5 tsk salt
drygt 0,5 tsk nyriven muskot

Tomatsås:
1 pkt bacon
1 stor gul lök
(1 stjälk blekselleri)
1 tsk fänkålsfrö
0,5 tsk torkad rosmarin
0,5 dl olivolja
2 burkar körsbärstomater
2–3 dl vatten
1 msk grönsaksbuljongpulver
eller koncentrerad pasta
1 stort lagerblad

Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka bacon och lök och stek i olivolja tillsammans med örter i 10 minuter tills löken är helt mjuk och allt är gyllene. Häll på burktomater, buljong, lagerblad och späd med vatten, låt puttra i 10 minuter - såsen ska vara mycket rinnig.

Tina bladspenaten och krama ur den mesta vätskan. Mosa rumsvarm getost och ricottaost, blanda med svartpeppar, riven muskot och spenat.

Lägg sås i botten av en liten gratängform, varva sedan spenatblandning och lasagneplattor, täck det översta lagret lasagne med större delen av såsen. Tillaga i ugn ca 25 minuter, låt stå övertäckt 10 minuter innan servering.

Servera med grönsallad.

Inga kommentarer: