Jag är inte mindre mainstreammänniska än att jag blev otroligt inspirerad av filmen Julie & Julia för några veckor sedan, och var bara tvungen att testa Julia Childs recept på Boeuf bourgignon. Och låta min Creusetgryta få göra det den var född till, nämligen långkok. Med "böffen" som utgångspunkt bestämde jag även att det fick bli hummersoppa till förrätt, för att äntligen få använda hummerfonden jag kokade på nyårsaftonens överblivna skal. Till böffen fick det bli Julias potatismos med vitlök, och till efterrätt hennes crème caramel - mer om det i nästa inlägg.
Jag är för lat för att översätta och skriva ner hela det långa receptet på Boeuf bourgignon, utan det kommer som länk här istället: Boeuf bourgignon à la Julia Child
Men beskriva upplevelsen av det kan jag. Alltså, jag är ingen långkoksmänniska, eller har inte varit. Men det här blev så.... grymt gott helt enkelt. Jag är såld, det blir definitivt böff igen, och gärna andra grytor också för den delen.
Huruvida en gryta som ska puttra 4 timmar verkligen blir godare av att stå och vila i kylskåpet ett dygn innan servering vet jag faktiskt inte. Men att det blir en större njutning för kocken att slippa stressa och stå i oset precis innan gästerna kommer, det är helt självklart. Så jag skippade faktiskt after worken i fredags och ställde mig i köket istället.
* Fler lökar och halvera tiden de ska puttra.
* Skippa den omständliga proceduren när mjölet ska på köttet - bara på med det, rör om och kör vidare.
I övrigt: Change nothing. Resultatet blir gudomligt gott. Receptet ska ta 6 timmar att laga - för mig tog det exakt 5 timmar och 57 minuter. Jag fick in grytan i ugnen efter 1 timme och 20 minuter och sen fick den stå exakt 4 timmar innan jag var nöjd - men då föll vissa köttbitar verkligen i sär bara man rörde dem. Min sås var för tunn men efter silning och reducering blev den perfekt, och tre minuter i elva på kvällen var kött, sås, svamp och lökar äntligen i samma gryta.
Vid det laget är man ändå lite... småskeptisk när man smakar av. Smaklökarna är lite avdomnade och hela lägenheten doftar böff, förvisso fantastiskt men det är svårt att veta om man är rätt ute, och hur mycket man ska salta. Men när jag värmde upp grytan på lördagkvällen och smakade av så var det verkligen perfekt.
Bon appetit!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar