söndag 1 november 2009

Boeuf bourgignon


Ibland vill man bara grotta ner sig i köket och laga mat som om det inte fanns någon morgondag. Bjuda människor man tycker om på något riktigt gott som bara osar hemlagat, comfort food, lyx och kärlek. Dricka gott vin och glömma att det bara blir mörkare och kallare utanför. Så i helgen ställde jag till med allhelgonamiddag, men en fransk sådan. Idag är det söndag och mentalt har jag lagat mat sedan förra söndagen, för det var då jag började planera, leta recept, fundera och lägga upp en handlingsplan.

Jag är inte mindre mainstreammänniska än att jag blev otroligt inspirerad av filmen Julie & Julia för några veckor sedan, och var bara tvungen att testa Julia Childs recept på Boeuf bourgignon. Och låta min Creusetgryta få göra det den var född till, nämligen långkok. Med "böffen" som utgångspunkt bestämde jag även att det fick bli hummersoppa till förrätt, för att äntligen få använda hummerfonden jag kokade på nyårsaftonens överblivna skal. Till böffen fick det bli Julias potatismos med vitlök, och till efterrätt hennes crème caramel - mer om det i nästa inlägg.

Jag är för lat för att översätta och skriva ner hela det långa receptet på Boeuf bourgignon, utan det kommer som länk här istället: Boeuf bourgignon à la Julia Child

Men beskriva upplevelsen av det kan jag. Alltså, jag är ingen långkoksmänniska, eller har inte varit. Men det här blev så.... grymt gott helt enkelt. Jag är såld, det blir definitivt böff igen, och gärna andra grytor också för den delen.

Startskottet gick på Hötorgshallen i fredags eftermiddag, när halva Stockholm var där. Min favoritslaktare på Latinamerikanska livsmedel fixade 1,5 kg perfekt marmorerad grillbiff och avrådde bestämt från den dyrare ryggbiffen. Han hade så klart helt rätt. Och med fint kött och äkta bourgogne som huvudingredienser kände jag inte för att stoppa ner vanliga buljongtärningar i grytan, så finfin kalvfond inhandlades på Saluplats 31, och hos grönsakshandlaren fick jag de absolut sista pärllökarna.

Huruvida en gryta som ska puttra 4 timmar verkligen blir godare av att stå och vila i kylskåpet ett dygn innan servering vet jag faktiskt inte. Men att det blir en större njutning för kocken att slippa stressa och stå i oset precis innan gästerna kommer, det är helt självklart. Så jag skippade faktiskt after worken i fredags och ställde mig i köket istället.

Julia Childs recept är långt, men det är inte svårt. Som alltid är det krångligast första gången för att man måste snegla i receptet hela tiden, och i mitt fall även konvertera vissa mått. Men nästa gång kommer det att gå fortare. Den här gången följde jag receptet till punkt och pricka (förutom att jag halverade mängden champinjoner), men nästa gång blir det följande förändringar:
* Fler lökar och halvera tiden de ska puttra.
* Skippa den omständliga proceduren när mjölet ska på köttet - bara på med det, rör om och kör vidare.

 I övrigt: Change nothing. Resultatet blir gudomligt gott. Receptet ska ta 6 timmar att laga - för mig tog det exakt 5 timmar och 57 minuter. Jag fick in grytan i ugnen efter 1 timme och 20 minuter och sen fick den stå exakt 4 timmar innan jag var nöjd - men då föll vissa köttbitar verkligen i sär bara man rörde dem. Min sås var för tunn men efter silning och reducering blev den perfekt, och tre minuter i elva på kvällen var kött, sås, svamp och lökar äntligen i samma gryta.

Vid det laget är man ändå lite... småskeptisk när man smakar av. Smaklökarna är lite avdomnade och hela lägenheten doftar böff, förvisso fantastiskt men det är svårt att veta om man är rätt ute, och hur mycket man ska salta. Men när jag värmde upp grytan på lördagkvällen och smakade av så var det verkligen perfekt.

Bon appetit!

Inga kommentarer: