Hittade det här receptet på Allt om Mat för någon vecka sedan och bara visste att den skulle bli bra. Den blev dock över förväntan! Saftig med fin smak av äpple och något lite mer raffinerat, som man inte riktigt kan sätta fingret på men som så klart är calvados eller cognac. Calvados ska bli min nya grej efter att jag i lördags lite spontant gled in på Storstad en halvtimme och inte ville beställa en hel drink, men absolut ville ha nåt gott att sippa på. En tvåa calvados var perfekt!
Äppel- och calvadoskaka
2 äpplen
2 msk smör
2 msk socker
3 msk calvados eller cognac
3 ägg
2,5 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g smör
1. Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en sockerkaksform ca 1 1/2 liter.
2. Skala, kärna ur och skär äpplena i små bitar.
3. Stek äppelbitarna i smör i en stekpanna på svag värme så att de mjuknar. Häll på socker och calvados. Låt det fräsa någon minut till och ta det från plattan.
4. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver.
5. Rör ner äpplena med calvadossåsen, mjölblandningen och det smälta smöret i smeten.
6. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min.
Låt kakan svalna.
måndag 12 oktober 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar