Caramel eller brûlée, båda är två av mina absoluta favoritdesserter, jag kan inte nog understryka mitt beroende av kombinationen len, vaniljsmakande äggstanning och brytningen av kraftig karamellsmak. Under studenttiden kunde jag lätt sopa i mig en hel Ekströms brylépudding (en påse pulver, en påse karamellsås), i London var det 4-pack brylépudding från Tescos som gällde. Har aldrig tidigare gjort den själv från scratch, men nu när jag väl har testat finns det så klart ingen återvändo till halv- eller helfabrikaten. Den här blev helt enkelt fantastisk!
Crème caramel, 6 portioner
1,2 dl strösocker
0,6 dl vatten
1,5 dl strösocker
2 stora ägg
4 stora äggulor
knappt 5 dl mjölk (standardmjölk - jag tog 4,5 dl mellanmjölk och 0,5 dl vispgrädde)
1 vaniljstång
Sätt ugnen på 175 grader och gallret på bottenfalsen.
Börja med karamellen: Häll socker och vatten i en liten, tjockbottnad kastrull. Värm på låg värme under omrörning tills sockret har löst sig. När det kokar upp: höj till hög värme och undvik att röra om - sockret kan i så fall börja kristallisera sig igen! Låt blandningen koka, så småningom börjar bubblorna bli mindre och när den väl börjar ta färg (karamelliseras) går det ganska snabbt - skaka kastrullen lite för att blanda runt i stället för att röra. Karamellen ska ha färg av mörk bärnsten, då är den klar. För ljus = ingen smak, för mörk = bränt. Jag väntade kanske 10 sekunder för länge med min karamell, men det blev ändå OK.
Häll snabbt karamellsmeten i en ugnsfast form och snurra runt så att det blir ett jämnt lager, även en bit upp på kanterna. Använd en slickepott om det behövs. OBS! Var extremt försiktig, karamellen är väldigt het och formen kommer också att bli det. Alternativt kan man göra flera små ramekiner för portionspuddingar.
Ställ formen i vattenbad med varmt vatten och grädda i ugnen ca 40 minuter. Låt formen stå kvar i vattenbadet tills vattnet svalnat, kyl sedan övertäckt och stjälp upp innan servering.
1 kommentar:
Din mormor o morfar skulle vara stolta över dig!M
Skicka en kommentar