söndag 15 juni 2008

Grillmarinad till kyckling + grönsaker på grillen

Grannen Annica och jag har investerat i en gemensam Webergrill som numera bor på vädringsbalkongen. Det har redan blivit flera grillmiddagar i den supermysiga parken som våra köksfönster vetter mot, och som känns som vår egen trädgård.

Ikväll var Timms här och det var SÅ längesen vi sågs, så det blev många timmars konstant babbel över mat och vin. Jag gör sällan grillspett men just idag kändes det helt rätt. Och jag gillar ju att undvika potatisfällan, så då passar det ju utmärkt att grilla massa olika grönsaker i stället. Och då behövs heller ingen sås.

Baconlindade sparris är en höjdare som vi lärde oss på grillkursen i Nybban för två år sedan. Ett paket bacon och ett paket Findus Våra finaste är lagom till 3-4 pers, man bara tinar dem och lindar in två sparris i varje baconremsa och grillar baconet knaprigt på grillen. (Nåt annat som är jättegott är faktiskt halva bananer inlindade i bacon och grillade på samma sätt. Varmt, mjukt och sött blandat med salt och rökigt - jag var skeptisk då men det var en riktig höjdare faktiskt.)

Majskolvar är ett måste på grillen, rullar man dem i lite strösocker först så får man ännu mer smak och en lite kanderad yta, perfekt med smör och salt vid servering.

Fick en ingivelse idag och klöv nektariner, droppade lite olja och salt på och trädde på spett. En RIKTIG succé faktiskt, särskilt till kyckling. Man ska inte vara rädd för frukt och kött. En annan idé är kanske att grilla nektarinerna som halvor, i stället för på spett. Sen blev det även skivad zucchini och cocktailtomater på spett - ett berg av mat tillsammans med kycklingen men vi åt upp allt!


Slängde ihop följande marinad till kycklingen, och den blev kanon!

Till 2 kycklingbröstfiléer:

2 rivna vitlöksklyftor
1-2 cm riven färsk ingefära
1 msk flytande honung
rivet skal av 1 lime
1/2 tsk sambal oelek
1 msk rapsolja
1 msk japansk soja
svartpeppar

Till efterrätt blev det knäckig rabarber- och hallonpaj (recept finns på maj 2007) med vaniljsås. Mmmmm!

Inga kommentarer: