lördag 24 september 2011

Rödvinssås (och världens godaste lammfiléer)

Avnjuter just nu gourmethelg i stugan på Öland. Igår var det medhavd löjrom, hummer och champagne - inte så öländskt men lyxigt och minimum av förberedelser. Idag fick jag pinfärska kroppkakor till lunch på Ninnis kroppkakebod i Källa - avnjöts ute i solen med grädde och lingon och resulterade i ett mycket nöjt leende.

Kvällens middag slog dock allt det där. Vi köpte 400g lamminnerfiléer (6st) på Möllstorp bistro & deli vid brofästet. Det kändes bra redan där - mannen som sålde hade själv styckat lammen och hade både tid och lust att prata matlagning och styckningsdetaljer. Dessutom pröjsade vi bara 120 pix för det superfina köttet - unheard of i Stockholm.

Jag har ätit många lamminnerfiléer men de här var de finaste och godaste någonsin - vi behövde knappt tugga dem! Det viktigaste är att bara steka dem snabbt på alla sidor i riktigt varm stekpanna, rejält med färg, salt och peppar, men de ska absolut inte ligga och puttra tills de känns klara - ta hellre av dem efter ett par minuter och låt dem bli färdiga i foliepaket ca 10 minuter.

Jag serverade med sockerärtor, potatisgratäng och min goda rödvinssås med balsamvinäger som är så god att man vill äta den med sked. Funkar super även till oxfilé, kalv och anka.

Rödvinssås

1,5 msk strösocker
1 msk balsamvinäger
37 cl rödvin
3 msk kalvfond
1 msk maizena majsstärkelse
2 msk smör

Smält sockret i kastrull tills det blir ljusbrunt. Ta av kastrullen från spisen. Häll i vinägern men var försiktig för det kan stänka. Häll på rödvin och fond, koka upp och låt koka utan lock i 10-15 minuter.

Blanda ut maizenan med lite vatten och rör ned i såsen. Koka upp. Såsen kan med fördel stå ett tag. Innan servering värms såsen igen, och smöret klickas i. Vispa lätt och servera.

Inga kommentarer: