lördag 2 juni 2007

Lammfärsbiffar


Modifierat recept från Årets Hemmakock 2006. Det bästa med det här receptet är att det är få ingredienser, men de är klockrena. Magnus och jag testade det här receptet i höstas (vill minnas att vi drack Masi Passo Doble till och gjorde Tarte tatin till efterrätt och att vi blev SJUKT mätta). Sedan dess har Magnus bytt ut salvian mot mynta och tycker att det funkar bra. Jag bjöd Susanne på biffarna igår och bytte salvian mot basilika och citrontimjan, och det gick också jättebra. Man behöver alltså inte köpa ännu en ny, svindyr örtkruka i affären som ändå vissnar efter ett par dagar.
Vi avrundade med Eldkvarn i Kungsträdgården - inte heller ett måste men väldigt trevligt! =)

4 portioner

0,6 kg lammfärs
2 vitlöksklyftor
0,75 tsk salt
svartpeppar
8 blad färsk salvia (eller basilika, timjan, mynta mm)
8 skivor parmaskinka
4-8 tomater (blanda gärna gula och röda)
1 knippe persilja
olivolja
salt
svartpeppar
0,7-1 kg potatis
färsk rosmarin
havssalt

Börja med potatisen. Sätt ugnen på 225 grader, borsta och skär potatisen i bitar. Lägg potatisen i kokande vatten och förkoka ca 5 minuter. Musha till rosmarin i en mortel eller flavourshaker så smakerna kommer fram, häll i en ugnsfast form tillsammans med olivolja och gnugga ihop det med fingrarna så att de gifter sig. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av ordentligt innan du häller över den i formen och blandar runt med oljan. Salta och stek i ugn cirka 20 minuter.

Blanda lammfärs med pressad vitlök, salt och peppar. Forma till 8 runda biffar och lägg örterna på. Linda varje biff i en skiva parmaskinka. Lägg biffarna i en ugnsform och stek i ugnen ca 10 minuter - de får gärna vara lite rosa inuti.

Finhacka tomaterna (ta gärna bort inkråmet), blanda med grovhackad persilja, olivolja, salt och svartpeppar. Servera, gärna med lite rucolasallad till.

Tips 1: Jag brukar lägga biffarna i samma form som potatisen och bara skjuta den åt sidan, men tänk på att biffarna "saftar av sig" - skyn är jättegod men vill man inte ha den bland potatisen kan man använda olika formar och ställa biffarna högre upp, så får de mer färg.

Tips 2: Jag förkoker potatisen för att få knaprigare yta och korta tiden i ugnen. Men man kan skippa det momentet om det känns klyddigt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag kan bekräfta att det var väldigt gott och att det var helt renskrapat på faten!

/Susanne