Finfin liten vietnamesisk snabbrätt med fina, mjuka smaker. Inget man bjuder på till fest (jo förresten, som del av en asiatisk buffé), men perfekt som snabb middag en vardagskväll. Jag tog tiden idag när jag lagade den till lunch - det tog exakt 16 minuter från att jag satte på riset tills maten var upplagd på tallrik.
Jag älskar vietnamesisk mat - faktiskt den största anledningen till att jag åkte till Vietnam i stället för Thailand på min långresa hösten 2000. Tycker att de vietnamesiska smakerna är renare och lättare på något sätt. Det är visserligen kokosmjölk i den här rätten, annars förknippar jag det mycket mer med Thailand. Men den här rätten ska absolut inte bada i kokosmjölk.
2 portioner
2 msk matolja
1 vitlöksklyfta
225 g nötkött (entrecôte blir godast i mitt tycke)
1 liten gul lök
en nypa gurkmeja
en halv grön chilifrukt
1 citrongräs
0,75 dl kokosmjölk
jordnötter
koriander
Strimla köttet och skär lök, chili och citrongräs tunt. Krossa vitlöksklyftan och fräs den i oljan i en wok/stekpanna. Häll i kött, lök, chili, citrongräs, gurkmeja och woka några minuter. Salta (fisksås går också bra). Häll på kokosmjölken och rör om. Servera med jasminris och garnera med hackade jordnötter och koriander.
Tips 1: Ta med fördel mer citrongräs, vitlök och chili. Det här är en rätt med mycket milda smaker, så ös på om du vill att det ska kittla mer i gommen.
Tips 2: Om du, som jag, nästan alltid glömmer att köpa koriander: Det går utmärkt att frysa hackad koriander som blir över efter matlagningen. Inte till dekoration, men funkar bra att slänga ner i grytor för att få åtminstone lite av smaken. Andra asiatiska kryddor också: Jag brukar ha en liten glasslåda med citrongräs, galangal och kaffirlimeblad i frysen.
torsdag 31 maj 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
En av favoriterna från Annikas och Magnus köksutflykter! Sanslöst enkelt och sanslöst gott.
Skicka en kommentar