måndag 28 maj 2007

Favoritrecept del 1: Pasta all’ arrabiata

Pasta all’ arrabiata är en nästan löjligt enkel och helt oemotståndlig pastarätt som har blivit en klassiker. Namnet (arrabbiata betyder arg) anspelar på hettan från chilin.
Såsen kan göras medan pastavattnet kokar upp, men den blir bättre om den får koka ihop lite längre.
Det här receptet är egentligen en korsning mellan Lazioregionens pasta all’ amatriciana (som görs med lufttrokad skinka eller prosciutto) och all arrabiata som enbart är en tomat/chilisås.
Om du vill kan du även lägga till en hackad lök och byta ut basilikan mot bladpersilja. Enligt vissa auktoriteter ska det inte vara någon paremsanost till den här rätten, men det struntar vi i!

4 personer
Tre hackade vitlöksklyftor
400-500 g rökt sidfläsk (skuret i tärningar/strimlor)
3-6 torkade chilifrukter (piri-piri eller liknande) eller färsk röd chili (efter tycle)
1-1,5 burk med ekologiska hela skalade tomater
1 kruka basilika
500 g pasta ex penne rigate, tortoglioni eller casarecce
En stor näve med färskriven parmigiano reggiano och/eller pecorino.

Sätt på pastavattnet. Låt vitlök, chilifrukterna och fläsket svettas i en hyfsad mängd olivolja. Tillsätt tomaterna och koka upp. Låt såsen puttra i en halvtimme eller mer. Under tiden kokar du upp pastan till dess att den är al dente. Blanda ihop pasta och sås. Släng i basilikan och osten.
Att dricka till: Hettan från chilifrukterna är svår att matcha med vin, men ett rosévin funkar bra till denna rätt. Öl är annars det självklara dryckesvalet.

Inga kommentarer: