Har precis bjudit på denna skapelse för att fira ankomsten av lille Quincy James Timm, och för att citera hans morsa: "Det här är den godaste rabarberpaj jag nånsin ätit!" (fast på dalmål förstås). Den blev ovanligt lyckad: knäckig, seg, syrlig och mycket smak. Receptet kommer från Hildings mamma i Falkenberg via Hellen i Kalmar, och går så klart att använda till andra bär och frukter också.
Dessutom är den löjligt enkel att göra.
4-6 personer:
150 g smör
4,5 dl havregryn
1,5 dl strösocker
1 dl sirap
4 långa rabarberstjälkar
150 g hallon
1 msk malen kardemumma
0,5 msk kanel
4 msk socker
1 msk potatismjöl
Smält smöret och rör ner havregryn, socker och hälften av sirapen. Skiva rabarbern i centimeterbitar och lägg i en ugnsfast form, strö över hallon, socker, kryddor och potatismjöl och ringla resten av sirapen över. Bred ut havresmeten och grädda i ugn 20 minuter i 225 grader. Låt svalna lite innan servering tillsammans med vaniljsås.
Tips: Man kan så klart ta enbart kanel eller enbart kardemumma. Tror även att ingefära skulle sitta ypperligt i den här pajen - rabarber och ingefära är finfina ihop. Om någon testar är det bara att rapportera hur det gick.
Tips 2: Hallon kan man också skippa, jag slängde i dem för jag gillar smakkombinationen. Andra bär funkar, eller också bara rabarber...
"Sjukt gott", var det visst nån annan som sa...
torsdag 31 maj 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar