tisdag 25 december 2012

Chokladkola med havssalt

Superenkelt att tillaga, lite tidskrävande att packa in, och beroendeframkallande gott.

Det här är Leif Mannerströms recept på goda julkolor, och för mig slår de till och med knäcken med hästlängder. Rekommenderar att skaffa minst en hjälpreda när det är dags att klippa till kolapapper och vira in dem. Alternativt kan man ju göra färre men jättestora kolor, men då räcker de inte lika länge.

Chokladkolor (med havssalt)

2 dl vispgrädde
3 msk kakao
100 g smör
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 krm salt
2 msk glykos
flingsalt till garnering

Vispa ner kakaon i grädden i en stor, tjockbottnad kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och koka kraftigt i ca 15 minuter tills smeten är 121 grader. Gör kulprov om du inte har en hushållstermometer.
Klä en långpanna - ca 20 x 30 cm - med smörpapper och häll upp smeten. Låt svalna.
Klipp kolor i lagom storlek, garnera med saltflingor och packa en och en i smörpapper eller cellofan.

Inga kommentarer: