måndag 10 december 2012

Lussekatter - saftiga & goda

Här är mitt grundrecept för lussekatter, hämtat från en urgammal Arlabroschyr. Ska dock redan nu säga att jag aldrig använder allt mjöl (minst en deciliter brukar bli över, ändå häller jag alltid upp enligt receptet) och jag tar gärna en extra klick smör i. Och kompromissa inte med kardemumman. Färdigmalen kardemumma är en styggelse. Fram med morteln! Jag brukar mortla saffran med en tesked socker också så att den blir riktigt finmalen.

Årets lussebak fixade jag igår med hjälp av världens finaste brorsdotter, Lilla A. Den här degen blir så fet och smidig att den inte fastnar vare sig på händer eller på bordet - perfekt barndeg med andra ord. Behövs inget mjöl till utbaket heller - mjöliga bullar är läskigt.

Lussekatter - cirka 40 st

50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk (helst 3-procentig standardmjölk)
1/2 tsk salt
1 krm nymald kardemumma (eller två)
2 påsar saffran (eller tre)
1,8 liter vetemjöl

Smula jästen i en rejält stor bunke, smält smöret och häll i mjölken i kastrullen - värm till 37 grader. Häll över jästen och rör tills jästen löser sig. Rör ut socker, saffran, salt och kardemumma. Häll på nästan allt mjöl och kör i assistent med degkrok (eller elvisp) tills den är smidig och degen släpper från kanterna. Och någon extra minut för sakens skull. Strö över lite mjöl, täck med en handduk och låt jäsa i 40 minuter (jag brukar låta den stå minst 50 minuter).

Knåda snabbt ur luftbubblorna ur degen och dela i 40 bitar. Rulla och forma till lussekatter. Eller gör små lussesparvar med näbbar, kardemummaögon och stjärtfjädrar (bara slå en lös råbandsknut, forma en näbb på den övre änden och gör två hack i den nedre änden).

Jäs under handduk i minst 30 minuter. Pensla med ägg uppvispat med lite mjölk, dekorera med russin och grädda 7-8 minuter i mitten av ugnen, ca 225 grader. God Jul!

Inga kommentarer: