Det här är en ny favorit hos oss och ett bättre sätt att tillaga fläskfilé på än att skiva och steka. Till och med barnen kommenterar att köttet är saftigare och smakar mer. Svårare då att få dem att ta mer av den supergoda såsen, trots att jag har minskat drastiskt på mängden vinäger och även tar i creme fraiche för att få den snällare. Men jag fintar iallafall genom att hälla lite av såsen över köttet inför serveringen - det behövs ändå för det enda negativa med att koka köttet är att det faktiskt ser sjukt trist ut i sin gråhet.
Det här är iallafall ett av Monika Ahlbergs paradrecept så ingen credd till mig mer än modifieringarna. Jag har även minskat koktiden lite mot ursprungsreceptet - i vår familj får fläskfilé gärna vara ljust rosa i mitten, vi är inte så nojiga av oss, däremot inte så förtjusta i genomstekt och torrt kött. Det går ganska fort att fixa det här - jag brukar sätta på ugnen och putsa köttet först, sen låta buljongen koka upp medan jag fixar potatisen, sen i med köttet samtidigt som potatisen åker in i ugnen och så gör man såsen under tiden. Fast oftast är vi ändå två som lagar mat tillsammans - överlägset roligast och enklast.
Buljongkokt fläskfilé med basilikasås, 4 pers
500 gram fläskfilé, putsad
1liter vatten
3 tärningar hönsbuljong
2 lagerblad
3 vitlöksklyftor
Basilikasås:
1-2 klyftor vitlök
1 msk vit balsamvinäger
1 kruka färsk basilika
3 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar
3 msk creme fraiche
Koka upp vatten, buljongtärningar, lagerblad. Krossa/skiva vitlöksklyftorna och lägg i. Dela ev fileerna i två delar för att få plats i grytan - jag bruka lägga ner den tunnare delen av filén någon minut efter den tjocka. Sjud sakta under lock i 12 minuter - vänd köttet efter halva tiden. Ta upp filéerna och låt dem vila i aluminiumfolie 5 minuter. Skär upp i tjocka skivor och lägg på fat, ringla över lite av basilikasåsen.
Såsen: Pressa vitlöksklyftorna och mixa tillsammans med basilika, olja, salt, peppar, vinäger. Ha ev i lite av buljongen från köttet - jag brukar skippa det, däremot rör jag ner creme fraiche i såsen.
Servera tillsammans med sallad/grönsaker och klyftpotatis.
måndag 13 maj 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar