måndag 13 maj 2013

Äntligen en Kenwood Major

För ungefär 35 år sedan fick min mamma en orange-brun Kenwood köksmaskin i julklapp av pappa. Den lät för jävligt men himmel vad mycket vi har använt den. Jag säger vi för den har verkligen varit en familjeangelägenhet. Vi använde köttkvarnen till att göra leverkorv till jul (väldigt roligt) och fascinerades över hur det kunde komma äppelmos ur det ena hålet och mosat äppelskrott ur det andra. Mamma körde sina bulldegar och kakdegar i den och jag och min kompis experimenterade med muffinsbak efter skolan.

Sen upptäckte pappa brödbaket och har tokkört jättstora surdegar i den där stackars maskinen de senaste åren, men den har stått pall. En gång var degen så hård att maskinen började röra sig på bänken, nådde kanten och föll ner på golvet. Men den fortsatte knåda degen. Ingen skada skedd, utom möjligtvis på golvet.

När det var dags för mig att skaffa en köksmaskin fanns det egentligen inte så många val, således. Kenwood tillverkar fortfarande ungefär samma köksmaskin, om än med större bunke och lite modernare utseende samt större motorkapacitet. Den nuvarande modellen Kenwood Major fick dessutom bäst i test av Råd & Rön och då bestämde jag mig. En Kenwood eller ingenting.

Och nu är den här, en fantastisk present från min fina familj på min 40-årsdag. Mycket är sig likt, som K-vispen och degkroken. Annat är nytt, som den lite större ballongvispen och stänkskyddet med inmatningshål i. En mixer följde med gratis, men den verkar i ärlighetens namn rätt kass - hackbladen är inte ens särskilt vassa. Nej, där håller jag mig nog till min stavmixer, den har jag svårt att leva utan.

Inga kommentarer: