måndag 13 maj 2013

Hallongrottor

Jag fortsätter plöja genom högen av recept som jag borde ha bloggat om för länge sedan men som bara inte har funnits tid för. Hallongrottorna gjorde jag till jobbfikat för ett par veckor sedan efter att ha pratat lite om hur gött det är med småkakor. Man börjar tröttna på jättemuffins, kanellängder och annat svulstigt. Fram för småkakorna - de är superenkla att göra, blir inte som en hel måltid och smakar fantastiskt. Och av småkakor är nog hallongrottan kung, skulle jag säga. De här hade iallafall en strykande åtgång. Och som vanligt är det förbjudet att baka med annat än smör.

Nu har jag ju äntligen fått en Kenwood Major så det kan mycket väl bli mer bakning framöver, inte bra för kosthållningen dock.

Hallongrottor

4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gram smör
1 dl fast hallonsylt
småbrödsformar

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda de torra ingredienserna och dela smöret i småbitar. Arbeta ihop till en smidig deg, gärna i matberedare. Låt degen vila en stund i kylskåpet. Dela degen i jämnstora bitar (här kan man bestämma lite själv hur stora de ska bli, jag tror jag gjorde 32 hallongrottor av denna sats) och rulla till bollar. Ställ formarna på plåt, lägg en boll i varje och forma en grop med tummen. Lägg en halv tesked sylt i varje och grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter, låt svalna på plåt.

Inga kommentarer: