fredag 17 augusti 2007

Släta vetebullar på Manitoba Cream

Min pappas intresse för bakning och bröd fick en rejäl knuff framåt för ett par år sedan när han fick Jan Hedhs Bröd-bok i julklapp. Hans vedermödor i köket är en lång berättelse via mjölmixer, jäskorgar, perforerade baguetteplåtar och surdegar, som förevigats på ett uppslag i Barometern, i P4 Radio Kalmar samt i Meny i P1. Jag ska inte dra hela berättelsen här.

Men han bakar i alla fall sjukt goda vetebullar som förtjänar att bloggas ut. Varning för att det här inte är en "vanlig" vetedeg. Här används Manitoba Cream, ett kanadensiskt vetemjöl med extra hög proteinhalt (som pappa köper säckvis på ett konditori i Kalmar). Och så görs fördeg och bortgörning - bagarsnack som låter svårare än det är.

Jag fick hjälpa till med utbakningen i måndags och har äntligen fått snits på hur man rullar släta bullar. Dessutom gjorde vi fyra vetefåglar, precis som farmor brukade göra dem när jag var liten. Bara att rulla ut till cirka 15 cm lång degrulle och slå en vanlig lös halvknop mitt på. Den ände som tittar upp knips ihop till näbb och får små kardemummakorn som ögon. Andra änden plattas till och naggas till fågelstjärt. Behöver jag säga att hon var världens finaste farmor när hon dessutom bjöd på fläderblomssaft till?


FÖRDEG:
700 g vetemjöl
25 g socker
75 g jäst
500 g mjölk 3%

BORTGÖRNING:
175 g socker
10 g salt
50 g ägg (1 st)
24 g stött kardemumma
500 g vetemjöl
250 g smör (rumstempererat och rört fluffigt)
Allt görs samma dag. Hela degen ger ca 50 bullar.

Fördeg:
1. Väg upp mjöl och socker i en degbunke. Lös upp jästen i mjölken och häll den över mjölet. Arbeta degen på låg hastighet i 10 minuter.
2. Låt degen ligga kvar i bunken med lock och låt jäsa på varmt ställe tills degen fördubblat sin volym, ca 30 - 45 minuter.

Bortgörning:
1. Tillsätt ägg ovanpå fördegen, väg upp mjöl, socker och salt , blanda, tillsätt samt bearbeta degen på låg hastighet i 5-6 minuter. Tillsätt smöret i små bitar, öka hastigheten och arbeta degen riktigt elastisk i ytterligare 10 min.
2. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt jäsa i ca 30 minuter.
3. Lägg upp vetedegen på ett mjölat arbetsbord och väg upp bitar à 400 g. Rulla till längder och skär upp 10 bitar av varje längd.
4. Rulla till runda bullar och sätt tolv på varje plåt.
5. Täck med duk och låt jäsa till dubbel storlek i ca 60 minuter.
6. Vispa upp ett ägg med en gnutta salt och lite mjölk och pensla bullarna försiktigt.
7. Sätt ugnen på 220 grader.
8. Baka bullarna gyllenbruna i ca 8,5 minuter och låt därefter svalna på plåt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ååååhhhh sparvarna!!!!

I obakad form tycker jag mer det liknar en (blek) sothöna, men den tar sig i bakad form!

Vad roligt!

F

Anonym sa...

Funkar på håll.
Kör på och låte inte kritiken bita!

Nilla sa...

Är väldigt sugen att testa detta receptet men tycker det blir lite väl mycket för en liten familj. :) Nog för att bullar är gott, men vi äter inte sååå många. :P Funkar det att halvera eller ändra receptet om man vill göra mindre sats?