lördag 20 september 2008

Ankbröst med råraka och kaffesås

Calle tog befälet över varmrätten, med den äran. Jag minns att jag stod och hoppade jämfota av glädje när han skar upp djuret och det var perfekt rosa i mitten! =)

Såsen är to die for, kaffesmak i bakgrunden men inte påträngande på något sätt. Lovely! Klämde i oss två australiska shirazer som Calle fått via sin vinklubb - båda bra men den ena grym.


Det här behöver du till fyra personer:

2 ankbröst

peppar, salt

Råraka:

ca 6 potatisar

2 schalottenlökar

salt, peppar

smör

Kaffesås:

2 msk kalvfond

3 dl rött vin

1 dl grädde

1 msk socker

1 tsk japansk soja

2 cl espresso (vi bytte till knappt 1 dl vanligt kaffe)

1 msk smör

1 msk vetemjöl

salt, peppar

Tillbehör:

Kantareller (eller annan god svamp)

Haricots verts

Gör så här:

Putsa ankbrösten och skär skåror i fettet i ett rutmönster (så att rutorna blir ca 1,5x1,5cm). Stek dem i en panna med fettet nedåt i 10 minuter (så att fettet blivit knaprigt och gyllenbrunt). Vänd ankbrösten och stek dem på andra sidan i 6 minuter. Tag ur dem och lägg i folie att vila minst en halvtimme. Obs! Ankbröst är enormt feta. De kommer i princip att kokas i sitt eget fett. Men det ska vara så. Sila fettet och spar till sås, svamp och grönsaker.

Hetta upp 3 msk ankfett i en kastrull. Hacka en schalottenlök och stek någon minut. Tillsätt rött vin, socker, kalvfond, soja och kaffe och reducera till halva vätskemängden. Tillsätt grädde och beurre manier (smör blandat med mjöl). Koka ihop. Smaka av med salt och peppar.

Skala och riv potatisen. Blanda med 2 rivna schalottenlökar. Salta och peppra. Stek fyra stycken rårakor i smör.

Rensa och dela kantarellerna i mindre bitar. Hetta upp lite ankfett i en stekpanna och slunga svampen någon minut. Salta försiktigt.

Värm haricots verts i lite ankfett och salta försiktigt.

Åter till ankbrösten. Tag ur dem ur foliepaketet och skär dem i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg tillbaka dem i foliepaketet och värm ca 10 minuter i 170 graders ugnsvärme.

Lägg upp rårakorna på fyra tallrikar. Placera ankbröst skivorna ovanpå. Ringla lite kaffesås över och servera kantareller och haricots verts

Inga kommentarer: