Jag erkänner: Oräkneliga gånger under tonår och 20-årsåldern gjorde jag halva satser kladdkaka eller sockerkaka bara för att kunna äta smeten. Ibland räcker det liksom inte att slicka skålen, behovet är större. Idag är jag klokare och det värsta sockerberoendet är botat. När jag tänker tillbaka på att jag som barn ibland satt och åt sirap med sked på ett tefat efter skolan känns det absurt. Men så var det. Jag tar det som ett hälsotecken att jag idag får huvudvärk och blir illamående av för mycket socker.
Jag erkänner: Den här banankakssmeten är så god att jag helst undviker att använda min suveräna slickepott. Den är helt enkelt för effektiv - det blir ju ingen smet kvar åt mig! Dessutom är det inte så gruvligt mycket socker i, för mycket av kakans sötma kommer från bananerna.
Iallafall: testa gärna att blanda i grovhackade valnötter och/eller blockchoklad. Så blir det en Chunky Monkey-kaka!
Den här kakan blir mycket större och tyngre än vanliga sockerkakor, och räcker till många.
Banankaka
150 g rumsvarmt smör
3 dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
4 välmogna medelstora bananer
1/2 dl kallt, jättestarkt kaffe
smör och ströbröd
Häll/klicka över smeten i en stor rund form (26 cm), smörad och bröad. Grädda längst ner i ugnen i 40-45 minuter.
Stjälp upp på galler och låt svalna.
1 kommentar:
mumsfillibabba!
Min gamle far brukade alltid säga:
En banankaka ska man smaka!
Skicka en kommentar