måndag 1 september 2008

Banankaka

Jag erkänner: En av mina största laster här i livet är kaksmet och kakdeg. Ändarna på den färdigrullade vetebrödslängden med socker, smör och kanel på. Kladdkakssmet som fortfarande är ljummen av det smälta smöret som blandats i. Sockerkakssmet med rivet apelsinskal. Toscasmet där havregrynens tuggiga konsistens blandas med smör och socker. Chocolate chip cookie-degen med den brända smaken av farin och hårda blockchokladbitar...

Jag erkänner: Oräkneliga gånger under tonår och 20-årsåldern gjorde jag halva satser kladdkaka eller sockerkaka bara för att kunna äta smeten. Ibland räcker det liksom inte att slicka skålen, behovet är större. Idag är jag klokare och det värsta sockerberoendet är botat. När jag tänker tillbaka på att jag som barn ibland satt och åt sirap med sked på ett tefat efter skolan känns det absurt. Men så var det. Jag tar det som ett hälsotecken att jag idag får huvudvärk och blir illamående av för mycket socker.

Jag erkänner: Den här banankakssmeten är så god att jag helst undviker att använda min suveräna slickepott. Den är helt enkelt för effektiv - det blir ju ingen smet kvar åt mig! Dessutom är det inte så gruvligt mycket socker i, för mycket av kakans sötma kommer från bananerna.

Iallafall: testa gärna att blanda i grovhackade valnötter och/eller blockchoklad. Så blir det en Chunky Monkey-kaka!
Den här kakan blir mycket större och tyngre än vanliga sockerkakor, och räcker till många.


Banankaka

150 g rumsvarmt smör
3 dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
4 välmogna medelstora bananer
1/2 dl kallt, jättestarkt kaffe

smör och ströbröd

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget och vispa till allt är lite fluffigt. Grovmosa bananerna med gaffel (jag brukar använda fingrarna) och vänd ner i bunken tillsammans med kaffet, blanda mjöl, bakpulver och bikarbonat och vänd ner i smeten. Rör ordenligt men inte för mycket.
Häll/klicka över smeten i en stor rund form (26 cm), smörad och bröad. Grädda längst ner i ugnen i 40-45 minuter.
Stjälp upp på galler och låt svalna.

1 kommentar:

Anonym sa...

mumsfillibabba!
Min gamle far brukade alltid säga:
En banankaka ska man smaka!