Sjukt roligt att lyckas med små suffléer, och det blir så jäkla gott med det fluffiga, ljumma, äppelsmakande i kombination med iskall kardemumma och seg chokladkolasås.
Originalreceptet har tryffel i karamellsåsen, men det har jag strukit här. Om du händelsevis råkar ha tryffel för hundratals kronor hemma - knock yourself out. Men efterrätten klarar sig galant utan den.
Till 6 personer:
1. Sufflé: Smöra och sockra 6 ramekiner och ställ i frysen. Skala, kärna ur och tärna äpplen. Koka dem mjuka med citronsaft, socker och vatten under lock ca 5 min tills bitarna är mjuka. Mixa till en slät puré.
2. Blanda äppelpurén i en kastrull med potatismjöl och calvados och koka upp under omrörning till en tjock kräm. Häll över i en bunke och täck med plastfilm direkt mot purén. Låt svalna.
3. Vispa äggvita och citronsaft pösigt, tillsätt sockret och vispa till fast maräng. Vänd ner marängen i äppelkrämen, lite i taget, till en lätt och luftig smet. Spritsa ner smeten i de kylda formarna, stryk ytan slät och se till att kanterna är rena. Ställ tillbaka formarna i frysen tills de ska gräddas.
4. Kardemummaglass: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Koka upp mjölk, grädde, kardemumma och honung i en kastrull. Dra av från värmen.
5. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt den varma gräddmjölken och häll tillbaka allt i kastrullen. Låt sjuda under omrörning till 85°, ta av från värmen och låt gelatinbladet smälta i den varma krämen. Kyl snabbt ner glassmeten.
6. Täck med plastfilm och låt stå att mogna över natten i kylen. Sila och kör i glassmaskin. Ställ den färdiga glassen i frysen.
7. Tryffelkaramellsås: Smält sockret i en kastrull och låt det få lite färg. Tillsätt grädden och låt koka ihop tills sockret smält igen, ca 10 min. Dra kastrullen av värmen. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg ner stång och frön i kastrullen och vispa ner choklad och smör. Låt svalna och ställ såsen i kylen.
8. Servering:Ta ut glassen ur frysen. Sätt ugnen på 175°. Sätt in suffléformarna, direkt från frysen, mitt i ugnen. Grädda 15–20 min tills suffléerna rest sig och fått lite färg. Pudra över florsocker och servera genast med glass och karamellsås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar