Nigella Lawsons kokböcker är tämligen oanvända av mig - bortsett från att de är roliga att titta i så tycker jag ofta att hennes recept är krångliga och groteskt onyttiga. Men hon har ett höjdarrecept på amerikanska pannkakor som är väldigt enkelt. Dessutom går det utmärkt att göra halv sats av det.
En riktig amerikansk pannkaksfrukost tycker jag inkluderar knaperstekt bacon, äggröra, lönnsirap och någon färsk syrlig frukt vid sidan om. Men bara pannkakor och sirap går också bra.
4 personer (det blir cirka fyra pannkakor per person av den här satsen)
30 g smör
225 g vetemjöl
2 rågade teskedar bakpulver (jag tar nog 3)
1 tsk socker
en nypa salt
3 dl mjölk (går även bra med filmjölk om det är vad man har hemma)
2 ägg
Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa upp äggen med lite mjölk. Blanda mjöl, bakpulver, socker och salt och vispa ner i äggsmeten. Dryga ut med resten av mjölken under vispning och tillsätt smöret. Jag brukar förresten göra smeten med min stavmixer i den höga mixerkannan. Då kan man hälla smeten direkt ur kannan ner i stekpannan.
Låt gärna smeten vila 10 minuter innan gräddning.
Tillsätt gärna frukt och annan smaksättning och blanda om innan gräddning. Mina favoriter:
- 2 grovmosade bananer
- 2 mosade bananer och 1 tsk malen kanel (supergott, testade första gången i lördags!)
- hallon
- blåbär
- hallon OCH blåbär
Hetta upp en stekpanna med non-stickbeläggning. Låt den bli riktigt varm och sänk värmen till medel när du börjat grädda. Häll på lite smet i taget, den rinner ut ganska mycket i pannan så försök undvika att de rinner ihop. Jag gräddar alltid mina utan smör i pannan, men det kan man så klart ha om man vill.
När det bildats stora luftbubblor på ovansidan brukar det vara dags att vända. Ett par minuter på varje sida räcker gott. Ska man göra många pannkakor kan man med fördel hålla dem varma i ugn, ca 100 grader på tallrik. Tips att även steka bacon i förväg och hålla varmt i ugnen.
Blev det smet över? Det går bra att låta den stå övertäckt i kylen över natten och grädda nya nästa morgon. Men jag brukar grädda alla pankisar och äta kalla eller värma i ugn nästa dag. Kalla pannkakor med banan är fiiiinfint på utflykt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar