måndag 10 september 2007

Nudelsoppa!

Det är något väldigt trösterikt med buljong. När jag var liten fick jag varm buljong i kopp (brorsan hade frusna ärtor i) när jag var sjuk, så jag förknippar det salta och smakrika med omsorg och värme. Kanske är det därför jag älskar nudelsoppor i olika former. INTE snabbnudlar (hu!) utan egna, enkla buljonger som man tillsätter nudlar, kött, örter och krispiga grönsaker i. Har gjort några varianter på den här rätten, bland annat ur Under valnötsträdet - fast jag måste säga att 2xBergenström har ett alldeles för komplicerat buljongrecept. Det här (ur Leila Lindholms Guldkant på vardagen) är mycket enklare och precis lika gott.
Mat-Niklas på tv gjorde nåt liknande härom veckan. Killen känns inte särskilt naturlig i tv-rutan (allt detta viftande med händerna!) - men han har bra smak för mat och recept.

4 pers

350 g fläskfärs
1 vitlöksklyfta
3 salladslökar
1 msk sweet chili-sås
1 msk fisksås
svartpeppar

1,5 liter kycklingbuljong
1 msk fisksås
4 msk japansk el thailändsk soja
saften av 1/2 lime
en bit ingefära

sockerärtor
morötter
böngroddar
jordnötter
färsk koriander
färsk mynta
rostad lök

Blanda färsen med riven vitlök, såserna, finhackad lök och svartpeppar. Rulla små köttbullar av smeten.
Koka upp buljongen med soja, fisksås och ingefäran skuren i skivor. Häll i limejuice och lägg i köttbullarna. Låt koka upp igen utan att röra om. Efter några minuter flyter köttbullarna upp och ungefär då är det färdigt.
Servera i skålar med glasnudlar i botten, strö över grovhackade grönsaker, örter, jordnötter och köttbullar, och skeda över buljongen. Ät genast!

Varianter:
1. Receptet ovan är Leilas grundrecept. Man kan med fördel låta en bit röd chili koka med i buljongen, även lite citrongräs, kaffirlimeblad och vitlök, beroende på vilken smak man vill ha. Så länge man håller sig till dessa typiskt asiatiska kryddor tycker inte jag att det kan misslyckas.
2. Skit i nudlarna och använd wonton-deg istället. Lägg köttfyllningen på ett ark, fukta lite och knip ihop så att det blir ett litet knyte eller en säck och koka precis som med köttbullarna.
3. Servera med stekt kycklingfilé, fläskfilé eller nötkött i stället. Vill man joxa kan man marinera köttet men ärligt talat är det så mycket smak i buljongen att det inte behövs.

Denna rätt funkar även utmärkt som lunchlåda. Jag fryste in buljong och köttbullar i lådor som sen värmes i micron, tog med färdigskurna grönsaker och nötter i en separat burk och tillagade nudlarna i hett vatten från kaffeautomaten.

Inga kommentarer: