söndag 16 september 2007

Grekisk GI-kyckling

Ibland blir jag lite för nöjd med mina improvisationer för att kunna hålla det för mig själv. Himla tur att vi har startat den här bloggen...
Är inte slav under GI-metoden men gillar tanken och äter mindre och mindre kolhydrater och socker. Firar fyra veckor utan socker i teet imorgon - en mindre bragd för mig som älskat sött te sedan barnsben! Men jag har också tvingats inse att det inte varit te-smaken jag suktat efter när jag druckit mina baljor, utan sockret... Nyttig insikt.
I alla fall, jag har upptäckt att det går utmärkt att slänga in en laxfilé eller en kycklingfilé i ugnen och under tiden länsa kylen på ostar och grönsaker som kan vara en bra kombination. Ikväll blev det denna ovanligt lyckade komposition. Jag som inte är superförtjust i tomater har upptäckt vilken höjdare det är att slänga in dem i ugnen tillsammans med köttet - de blir varma, saftiga och otroligt mycket mer smakrika efter en ugnsbakning.

2 portioner

2 kycklingbröstfiléer
12 små kvisttomater
1 aubergine
haricot verts
fetaost
svarta oliver
rödlök

Sätt ugnen på 200 grader. Skär auberginen i skivor, ca 1,5-2 cm breda. Värm en stekpanna eller grillpanna med lite matfett och stek kycklingen på båda sidor så att den bara får gyllenbrun yta, salta och peppra. Lägg i aubergineskivorna och salta lätt, stek på båda sidor någon minut.

Lägg kycklingfiléerna, aubergineskivorna och tomaterna i en ugnsfast form. Picka tomaterna lätt med en vass kniv så att skalet kan spricka lätt i ugnen. Ställ in i mitten av ugnen, cirka 10-15 minuter tills kycklingen är genomstekt (klar saft när man skär i den).
NB: Detta är det absolut bästa sättet att tillaga kycklingfilé. Alla som fortsätter steka den färdig i stekpanna tills utsidan blir torr och bränd är GALNINGAR och borde låsas in!

Medan kycklingen står i ugnen: Koka upp lite vatten i en kastrull, salta och koka haricot verts ett par minuter så att de har lite tuggmotstånd. Häll av allt vatten och låt ånga av, strö över lite flingsalt och en liten slurk olivolja - tossa runt.
Skär en liten rödlök i tunna skivor. Lägg upp allt på en tallrik och strö över rödlök, smulad fetaost och svarta oliver. Några tag med svartpepparkvarnen blir bra också.

Så här ser lunchlådan ut till nästa dag:

Inga kommentarer: