lördag 1 september 2007

Citrushimmel 2 - Citronkoppkakor med lemon curd


Citrusbakverk måste vara den ultimata efterrrätten! Sötma kombinerat med citronens friska och sjungande syra lyfter en citronpaj eller citronkaka till oanade höjder. Här är en variant där du dessutom får användning för lemon curden vi tipsade om i vårt senaste inlägg. Du gör den dessutom i micron!
Receptet ger 4 citronkakor:

Saften och rivet skal från 2 citroner
100 gram socker
2 ägg
100 gram smör (plus x-tra till att smörja kopparna)
100 gram vetemjöl
1 till 1,5 tesked bakpulver
Knappt en deciliter lemon curd

Smöra fyra 1,5 dl plastkoppar (Ikeas färgglada funkar utmärkt). Kör smöret, sockret och citronskalet i en matberedare/mixer tills du får en blek fluffig smet. Mixa i äggen (ett och ett) och kör sedan in mjölet och bakpulvret. Fördela smeten i kopparna och täck med plastfolie.
Micra sedan på 600/650w i fyra till fyra och en halv minut. Hetta upp lemoncurden i en kastrull och späd ut med citronsaften. Slå ut puddingarna ur kopparna och häll över lemon curden. Servera direkt med eller utan hallonsorbet.

Inga kommentarer: