söndag 30 september 2007

Auberginelasagne

En varm och gosig rätt där smakerna är fina men milda och konsistensen mestadels mjuk. Ett recept från Karin Franssons bok Örtamat, och om jag inte minns fel även en rätt som Magnus och jag lagade en gång under Kalmar-tiden.

Tycker det är skönt att rätten är vegetarisk, men den går jättebra att servera med kyckling, parmaskinka, lamm eller annat kött.

Här är Karins grundrecept:

4-6 personer:
2 stora auberginer, skivade på längden
5 tomater
2 schalottenlökar, finhackade
3-4 stjälkar basilika
ev. 1 vitlöksklyfta, pressad
salt, peppar och rejäl nypa socker
olivolja
vetemjöl
300 g mozzarellaost
50 g parmesanost

Salta lätt på aubergineskivorna på bägge sidor och låt dem ligga på hushållspapper på en upp- och nedvänd tallrik i cirka 30 minuter för att dra ut vätskan. (Den här delen har jag börjat hoppa över, det går bra ändå.)
Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Hacka dem grovt.
Fräs löken i lite olivolja. Tillsätt tomathacket, hackade basilikablad och stjälkar och ev vitlök. Salta, peppre och strö över en aning socker. Låt puttra i ett par minuter. Dra av pannan från värmen.
Torka av aubergineskivorna och vänd dem i mjöl. Stek dem knapriga i olja och låt dem sedan rinna av på hushållspapper.
Lägg en omgång aubergineskivor på ett stort ugnssäkert fat eller i portionsformar. Bred över tomatfräset och lägg på skivad mozzarellaost. Hyvla över lite parmesan. Fortätt med ytterligare en omgång aubergineskivor, mer tomatfräs och ost. Det översta lagret ska vara aubergine. Stick en tandpetare genom varje portionslasagne, så välter de inte.
Sätt in lasagnerna i 200 grader ugn i 5-8 minuter, tills osten precis börjar smälta. Servera gärna med yoghurtaioli, svarta oliver och gott bröd.

Latmansversioner:
1. Skippa salt + hushållspapper, det går bra ändå.
2. Skippa skalning och urkärning av tomaterna. Den riktigt bekväme/tidspressade kan använda krossade tomater på burk.

Inga kommentarer: