torsdag 14 augusti 2008

Bärpaj med ingefära + vaniljsås

Har tillbringat en semestervecka som kaféflicka på Väderöarna utanför Fjällbacka. För mat och logi var vi fem tjejer som ansvarade för bryggkaféet och den vedeldade bastun i sju dagar. Bryggde kaffe, krängde Kias gigantiska kanelbullar, bredde och grillade mackor, provsmakade vinet, tappade upp öl efter öl, jagade upp bastutemperaturen till otroliga 106 grader, städade, underhöll gästerna med småprat och fick besök av sjörövare (de var ute efter våra kanelbullar, och de lyckades!). Det var verkligen väder på öarna, men inte alls så illa som väderleksprognoserna spådde. Följaktligen var det inte högtryck inne i kaféet, men ack så roligt vi hade ändå.

Härliga fiskmiddagar serverades från värdshuset varje dag. Några dagar blev vi till och med bortskämda med förrätt och efterrätt, bland annat den här supergoda bärpajen med smuldeg gjord på müsli.

Bärpaj med ingefära, 10 pers

1 liter blåbär
1/2 liter björnbär
3 dl socker
2 tsk ingefära (malen)
1 vaniljstång

Koka ihop ingredienserna i en kastrull så att sockret smälter.

3 dl basmüsli
2 dl vetemjöl
2 dl socker
matolja

Kör ingredienserna i matberedare och häll på matolja tills degen "smular".

Lägg bären i ugnsfast form och häll över smuldegen. Grädda i 190 grader tills pajen är gyllenbrun.

Vaniljsås

5 dl grädde
5 dl mjölk
1 vaniljstång
7 äggulor
3 dl socker

Koka grädde, mjölk, socker och vaniljstång.
Vispa äggulan ordentligt i vattenbad. (detta gör man tydligen för att såsen fortare ska bli tjock)
Slå ihop blandningarna. Sjud upp under omrörning tills det tjocknar. Kyl bunke i isbad. Får absolut ej koka!

Inga kommentarer: