torsdag 14 augusti 2008

Thailändska vårrullar

Så har jag påbörjat den utlovade vårrulle-odyssén, med thailändska sådana. Det här receptet fick jag av Malivan, som driver den bättre asiatiska livsmedelsbutiken i Kalmar och även ger matlagningskurser. Men jag har klämt ner lite fläskfärs i rullarna för att göra dem lite mer matiga. Det kräver lite tid att rulla ihop dem, så det är en fördel om man kan vara flera just då!

Jag rullar mina färdigt, styckfryser dem på bricka och därefter i påse. Sååå gött och smidigt att ha som kvällsmat eller som extra tillbehör till thaiwoken.


Thailändska vårrullar, ca 20 st

2 hackade vitlöksklyftor
2 tsk hackade korianderrötter
4 msk matolja
500-600 gram vitkål
3 morötter
300 g fläskfärs
2 tsk socker
2 tsk salt (eller fisksås)
5-6 msk ljus thaisoja
malen vitpeppar
glasnudlar (fyra små nystan)
vårrulleark, minst 20 cm breda

Lägg glasnudlarna i blöt i minst 20 minuter. Värm oljan i en stor stekpanna och fräs vitlök och korianderrötter ett par minuter. Strimla vitkålen fint och dela i kortare bitar, skala och riv morötterna - fräs grönsakerna tills de är mjuka och krydda under tiden med soja, salt, socker och peppar. Fräs fläskfärsen och blanda i, sila av glasnudlarna och klipp sönder dem till kortare bitar och blanda ihop allting i en stor långpanna. Krydda ev mer vid behov. (jag brukar hacka korianderblad och blanda i för mer koriandersmak). Låt blandningen svalna.

Lägg vårrullearket på diagonalen med en spets mot dig. Lägg 2 msk fyllning på bredden på nedre delen. Vik över snibben, rulla ett halvt varv, vik in hörnorna så att det nu ser ut ungefär som ett kuvert med fliken uppvikt (!). Pensla sista flikens kanter med lite mjöl uppvispat med vatten och "klistra igen". Klart!

Man kan fritera vårrullarna så klart, men jag brukar lägga dem i en teflonklädd form och grädda dem i ugnen på 225 grader. 2x5 minuter, man vänder dem efter halva tiden. De blir superkrispiga, minst lika goda och alltså betydligt nyttigare, dessutom slipper man joxa med olja som stänker.

Inga kommentarer: