
Dim sum dumplingsen måste man göra med mycket kärlek, för när de väl serveras går det så himla snabbt att äta upp dem att det är lätt att tänka "gjorde jag allt det där för detta lilla?!". Men dina gäster kommer att tacka dig, sanna mina ord. Det bästa är så klart att låta gästerna fixa ihop de små knytena medan du donar med annat.
Dim sum dumplings, 4-5 personer
1 paket wontonplattor, fyrkantiga
300 g skalade räkor
4-5 msk finhackad purjolök
1-2 finhackade vitlöksklyftor
4-5 tsk sesamolja
ev lite röd chili, finhackad
finhackad morot till garnering
Såsen:
2 msk japansk soja
1 tsk sesamolja
1 msk ättiksprit
2 msk ljus sirap
1 tsk koreansk rödpeppar
1/2 tsk rostade sesamfrön
OBS! Den här såsen blir trots allt väldigt lik såsen till ricepaper wrapsen, så jag brukar därför bara göra mer av den såsen och servera samma till båda rätter. Därav röd chili i räkblandningen i stället för i såsen!
Hacka räkorna fint, blanda med övriga ingredienser och låt stå ett tag. Lägg en wontonplatta mitt på handflatan och lägg en tesked räkblandning precis i mitten. Doppa pekfingret i vatten och fukta runtomkring fyllningen. Knip ihop degen 5-6 gånger hårt och ordentligt så att det bildas en liten korg. Strö över lite finhackad morot.
Strax före servering: Koka upp lite vatten och ånga knytena ett par minuter, gärna i bambukorgar om du har (de kostar nästan ingenting på närmaste asiatisk affär). Servera genast, låt gästerna plocka själva med pinnar och doppa i såsen. Njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar