söndag 21 december 2008

Janssons frestelse

Ibland är man bara sugen på en enda sak, så sugen att oavsett hur låg blodsockerhalten än är, är man villig att både springa till affären och ställa sig och laga mat för att tillfredsställa Det Stora Suget. Väldigt ofta inträffar detta när man druckit många glas vin kvällen före...

Eftersom jag inte ska fira sedvanlig jul i år utan hänga kvar i Stockholm och jobba både åt min arbetsgivare och på Stadsmissionens stora julfirande för hemlösa m fl, så var det bara att bejaka gårdagens sug efter Janssons frestelse. Särskilt eftersom jag dessutom gick loss totalt på Hötorgshallen i torsdags, och köpte världens kanske godaste prinskorvar på G Nilsson Livs.

Jag gillade aldrig smaken av ansjovis när jag var liten, däremot tyckte jag att det fanns något fantastiskt charmigt med Janssons ändå. Jag har ett starkt barndomsminne från natten efter en sommarfest på Öland, då vi skrev pappas namn med ketchup i korsningen utanför Ekvalls för att han skulle veta åt vilket håll vi gått (han kunde inte slita sig från kattungarna i Jannes bastu), och samlades hos Gustavssons där det serverades Janssons, knäcke och säkerligen nubbe till de vuxna. Det är nåt särskilt med efterfester, och när någon dessutom har ansträngt sig i förväg för att det ska finnas god mat som man dessutom blir nostalgisk av, ja då är det som bäst.

Janssons är en av de rätter jag är ganska petig med. Får rysningar av versioner där man har skivat potatisen, eller - huvaligen - skurit potatisen tjocka som pommes frites. Eller rivit den, så att allt blir en gegga. Att skära potatis till Janssons måste få ta tid, annars kan man lika gärna låta bli. Den ska vara lite grövre än tändstickor, basta. Dessutom steker jag alltid löken mjuk och lite gyllene, så får den rundare smak.


Janssons frestelse

1 kg potatis
2 gula lökar
1 burk (125 gram) ansjovisfiléer + spad (eller mer om man är stort fan)
3 dl grädde
1 dl mjölk
smör
salt och peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skiva löken tunt och stek den mjuk och lite gyllene i stekpanna med smör. Skala potatisen och strimla den TUNT.

Varva potatis, lök och strimlad ansjovis i en smord och eldfast gratängform. Salta och peppra lite mellan varven också. Hyvla smör över det översta potatislagret, häll på mjölken samt 1 dl av grädden och ställ in mitt i ugnen. Efter ca 15-20 minuter, häll på resten av grädden och grädda färdigt, totalt brukar den behöva stå inne 45 minuter.

Låt stå en stund före servering så den inte är skållhet.

Inga kommentarer: