söndag 14 december 2008

Ärtsoppa + Evelyns bjudepannkakor

"Vissa traditioner måste man få bryta, Annika Sofia", sa Anne-Louise till mig i telefonen härom dagen. Då hade hon i ungefär 30 år bjudit släkt och vänner (min familj inkluderad) på ärtsoppa med punsch och konjakskrämfyllda crèpes med aprikossås varje år till Lucia, eftersom det var min extrapappa Leifs födelsedag och en lagom dag att hugga julgran på och sedan hinna träffa alla man inte hinner fira jul med. Traditionen har fortsatt även sedan Leif gick bort för 7 år sedan, och nu är det kanske dags för andra traditioner, eller att någon annan står för ärtsoppan.

Jag ville iallafall bjuda hem några vänner på ungefär samma premisser, och kom att tänka på ärtsoppetraditionen, att det alltid kändes ombonat, varmt och luktade gott. Dessutom var jag ju tvungen att inviga Creuset-grytan, och använda mina fina Pillivuyt-soppskålar!

Anne-Louise är precis som mamma en av mina mat-förebilder (se blogginlägg om Gåsen i november), även om det sägs att jag började gråta och vägrade äta när hon bjöd mig på pizza i femårsåldern. Hon bistod med recepten, men med orden "Jag gör som det står på ärt-paketet!". Och det heter Evelyns bjudepannkakor, inte nåt fancy med crèpe, konjak och aprikos. I receptet står det att pannkakorna bara ska stekas på ena sidan. Jag vågar inte fråga varför - svaret skulle ändå bli: "Annika Sofia, nu ÄR det så".

Ärtsoppa, 6 portioner

0,5 kg gula ärtor
1 gul lök
ca 1,5 liter vatten
1 tsk salt
1 tsk timjan och/eller mejram
1 tärning grönsaksbuljong (jag tog drygt en halv buljongtärning + 2 dl skinkspad + 1,3 liter vatten)

Skölj ärtorna och lägg dem i blöt över natten. Häll av vattnet och koka upp ärtorna i en stor gryta med nytt vatten med salt. Skumma av och plocka bort tomma skal som flutit upp. Koka soppan sakta under lock tillsammans med hackad lök och buljong, tills ärtorna är mjuka - minst 1,5 timme. Krydda med timjan/mejram. Servera med senap, varm punsch och skinka. Jag gjorde en sån här söt liten julskinka dagen före. 1,4 kg - måste ha suttit på en söt liten spädgris! =)


Evelyns bjudepannkakor, 6 personer

6 ägg
4 msk mjöl
2 dl grädde
2 dl mjölk
2 knivsuddar salt
2 tsk socker
smält smör

Konjakskräm:
5 äggulor
10 msk socker
10 msk grädde
2 tsk arrowrot
2 msk kallt smör
2-3 msk konjak

Aprikossås:
1,5 burk konserverade aprikoser
lite socker
ev lite konjak

Vispa ut mjölet i lite ägg, vispa ut med resten av äggen samt övriga ingredienser. Grädda tunna pannkakor men bara på ena sidan (varför?! jag körde lite på båda sidor!), fyll dem med 2-3 tsk konjakskräm och rulla ihop och lägg i en eldfast form.

Krämen: Blanda alla ingredienser utom smör och konjak i en kastrull. Sjud i vattenbad tills krämen är tjock och pösig ELLER: för att spara tid, gör direkt på plattan men då måste man vispa HELA tiden och vara på sin vakt! Tag av från värmen och tillsätt konjak och smör, låt svalna.

Aprikoserna mixas (utan lagen) och smaka av med socker + ev lite sprit.

Före servering, värm pannkakorna i ugnen samt såsen i en kastrull. Serveras separat.

Inga kommentarer: