fredag 26 december 2008

Varm choklad med vispgrädde och kardemumma

När juldagsmorgon glimmar, då ska det vara två skivor Grönhögen-bröd med rester från julbordet (en med skinka och senap, den andra med långkål och köttbullar) samt en stor kopp varm choklad, gärna med vispgrädde för att markera högtidligheten. Och så ska man tassa ut och sätta sig vid tv-n, där det ligger rester av julklappspapper och snören på golvet, och titta på någon gammal repris. Därefter intas ryggläge igen, denna gång med en bok.

Nu blev inte denna julen som andra, det är först nu på annandagen jag har kommit ner till Kalmar. Och inget Öland blir det heller, mer än tillfälligt, eftersom vattenpumpen inte fungerar. MEN: juldagsfrukost kan man peta ihop även hemma i Stockholm, och i år kom jag på den genialiska idén att värma mjölken tillsammans med några kardemummakärnor. Det blev fantastiskt gott, rekommenderas varmt.

Varm choklad med vispgrädde och kardemumma, 1 kopp

1 kopp mjölk
4 kardemummakärnor
1,5-2 tsk fin kakao
2-3 tsk socker
liten slurk grädde och mjölk
0,5 dl vispgrädde

Värm mjölken långsamt i en kastrull tillsammans med kardemummakärnorna (är de lite krossade är det ännu bättre). Rör ihop kakao, socker och gräddmjölk direkt i koppen. Vispa grädden ganska hårt. Blanda ut chokladen med varm mjölk och toppa med vispgrädde. Servera omedelbums.

Inga kommentarer: