Ja den får heta det. Men underrubriken kan vara: Matig och fräsch sallad med rökt fisk.
Grunden har jag snott från Allt om Mat, men den här är bättre för gi- och lchf-anhängare. Och man tager väl vad man haver och känner för. Jag har gått loss på sallader de senaste åren, och en av de viktigaste sakerna för mig är att tänka på att en väldigt salt sallad måste vägas upp med något sött (t ex äpplet i den här salladen, och jordgubbarna + honung till fetaostsalladen), och att det är viktigt att blanda krispigt, mjukt och segt - det blir helt enkelt godare och roligare att äta om inte allt är i samma konsistens.
En sak till: Välj grönsaker med olika färger.
Eftersom jag höftade till det får man ta mina proportioner med en nypa salt. Men 100 g fisk per person är väl rimligt. Alltid bra att ha en burk blandade bönor att mata på med om man är rädd för att det inte ska mätta. Eller slänga på lite fler ägg, för lchf-are. Här är mitt ungefärliga recept:
Födelsedagssallad, 5-6 personer
600 g rökt fisk (jag tog varmrökt lax och sik)
150 g blomkål
100 g sockerärtor
1 liten orange paprika
1 schalottenlök
3 ägg
15 oliver
1 krispigt äpple
1 liten zucchini
10 rädisor
Sås:
1,5 dl gräddfil el creme fraiche
1 tsk fransk senap
lite frusen finhackad dill
salt och peppar
Bena ev ur fisken och dela i munsbitar med fingrarna. Koka sockerärtorna någon minut så att de fortfarande är krispiga, kyl i vatten. Dela blomkålen till små fina buketter, skär övriga grönsaker till lagom små bitar. Hårdkoka äggen och skär den i kvartar när de har kallnat. Blanda ihop.
Rör ihop dressingen och smaka av.
Jag tänker med fördel variera den här med att använda rökta räkor i stället för fisk, och smaksätta såsen med majonnäs och vitlök, till exempel. Inte heller kan det skada att knapersteka bacon och smula ner för extra mycket smak.
Det var iallafall ett kanonrecept för fräsch picknick som man blir alldeles lagom mätt på.
söndag 26 april 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar