söndag 26 april 2009

Frusen cheesecake

Attans, vad god den här blev! Hade med mig den till jobbet för att fira min födelsedag (som är idag), och även om alla åt så åt jag nog mest. Men efter en månad på lchf hade jag nog ett uppdämt behov av att äta efterrätt med socker.

En sommar för länge sedan, närmare bestämt körtelfebersommaren 1997 då jag för ovanlighetens skull inte jobbade alls utan bara hängde på Öland, tillagades den här flera gånger hemma hos Sara i Kalmar. Fast i mindre portioner, vill jag minnas.

Jag kan på ett sätt tycka att den är strået vassare än vanlig cheesecake eftersom man inte blir så sjukt mätt, och den är lite fräschare. Och man kan välja att låta den frysa helt (och ta fram en halvtimme innan servering) eller bara frysa den några timmar och servera som semifreddo.

Det här är iallafall min medelväg genom tre olika recept som jag hittade på nätet, alla med helt olika proportioner. Det går åt en jäkla massa bunkar så det är extra viktigt med mise en place.

Frusen cheesecake, 4-6 portioner

3 ägg
1,25 dl socker
1 citron
200 g philadelphiaost (ej lättvariant)
2 dl vispgrädde
10 digestivekex
ev kanel

1. Krossa digestivekexen i en mortel och tillsätt kanel om du vill. Riv citronskalet.
2. Separera äggen. Vispa äggvitorna styva med elvisp (jag gör alltid detta först eftersom det är viktigt att visparna är helt torra när man vispar äggvitor).
3. Vispa äggulorna fluffiga med socker. Vispa ner citronskal och philadelphiaost.
4. Vispa grädden (inte för hårt, inte för löst) i en tredje skål.
5. Vänd ner grädden i äggulesmeten och rör ihop snabbt. Vänd slutligen ned äggvitorna till en jämn och fluffig smet.
6. Strö kexsmulor i botten på en form, bunke eller portionsformar. Varva smulor och smet, toppa med smulor och ställ in i frysen. En bunke behöver nog 3 timmar för att frysa helt, gärna mer.

Ta fram en halvtimme före servering.

Tillägg 12 maj:
Glöm inte att man kan smaksätta med lite vad som helst. I fredags bytte vi ut digestivekexen mot italienska biscotti, ersatte citronskalen med nymalen kardemumma och lade hallon mellan lagren också. Listan kan göras lång på goda tänkbara ingredienser: pepparkakor, bragokex, choklad, nötter, syltad ingefära, saffran, blåbär - you name it.

Inga kommentarer: