Förra sommaren köpte jag två burkar av de konserverade benen i Paris (om det duger åt Lucette så duger det åt mig...), men i stället för att tillaga dem har burkarna stått stadigt i hyllan och tyngt flyttlådor i inte mindre än tre (!) flyttar. Tills nu. Nu är Sverige lagom mörkt, kallt och ruggigt för att confit du canard ska komma till sin rätta. För det här är comfort food med lyxvibbar. Ankan blir sådär härligt trådig, smältande och saftig.
Man kan så klart tillaga ank-confit från scratch genom att låta låren puttra i fett ett par timmar. Men det här är snabbvarianten.
Potatispurén har jag kokat ihop själv och är vääääldigt nöjd!
8 portioner
2 burkar confit du canard (8 lår)
1,5 kg mandelpotatis
3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
en rejäl smörklick
2-3 dl mjölk
2 dl crème fraiche
salt och peppar
Ta försiktigt upp låren ur burken, skrapa bort överflödigt fett och lägg i en ugnsfast form. Tillagas ganska högt upp i ugn, 250-280 grader i drygt 20 minuter eller tills skinnet är knaprigt.
Skala potatisen och koka mjuk. Finhacka lök och vitlök, fräs mjuk i stekpanna med lite smör.
Häll av vattnet och låt potatisen ånga av ordentligt. Värm crème fraichen i en kastrull och blanda ut med lite av mjölken. Mixa potatisen med stavmixer tillsammans med smör, creme fraiche och mjölk. När konsistensen är lagom slät och fast: blanda ner lökhacket, smaka av med salt och peppar.
Servera tillsammans med sallad och vinaigrette.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar