fredag 9 november 2007

Slånbärslikör

Det är gåshelg på Öland och så klart handlar det nästan baaara om mat, trots att det bara är fredag eftermiddag.

Det bakas äppelpaj, vi köper fel honung (med citronsmak, urrk) och får åka till stenladan och byta till den ljuvligaste, lenaste honungen på länge, vi rostar solrosfrön och köper färska jordgubbar (i november) till kvällens sallad, vi diskuterar Den Hemlige Kocken (som jag håller på att läsa), pappa informerar om surdegsbubblor, mamma undrar när hon ska sätta in gåsen i morgon och vi har lyckats leta upp receptet på Jonnes kaffebullar som Fredrik ska fixa (i en av mammas otaliga plastmappar).

Och jag har plockat frostnupna - underbart ord - slånbär i höstsolen som ska bli klarröd och nötig likör lagom till jul! Det får bli uppdatering på receptet i december när allt är silat och färdiglagrat, men här kommer grunden enligt Stora Kokboken:

1 liter frostnupna slånbär
1 liter Brännvin Special

Rensa och skölj bären. Låt dem rinna av. Fördela bären på två stora flaskor och häll på spriten. Tillslut flaskorna och låt dem stå ca 3 veckor. Skaka flaskorna då och då.

Sila blandningen noga och mät spriten.
Beräkna till varje liter bärsprit en sockerlag av:

1-2 dl vatten
5-6 hg socker

Koka sockerlagen och låt den kallna. Blanda den med bärspriten och fyll likören på flaskor.
Den smakar bäst av att få vila innan avnjutning, så ska den vara klar till jul måste man börja nu! Men den blir faktiskt underbart god och vacker.

Inga kommentarer: