måndag 5 november 2007

Äppelkaka

Det här receptet måste Magnus få cred för, för det var han som introducerade det för mig för två år sedan. Han har i sin tur snott det av Anna Bergenström. Varje gång jag ska göra pajen är det en utmaning, eftersom receptet är nedkladdat i Magnus oläsliga handstil på ett A4-papper... Ändå blir det rätt varje gång - man får göra lite avancerade gissningar bara. =) Det är en väldigt god äppelpaj, och dessutom väldigt vacker.


Pajdegen:
4 dl vetemjöl
2 msk socker
150 g smör
4 msk iskallt vatten
Blanda smör, socker och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg - överarbeta inte!
Kavla ut degen till en 40 cm cirkel. Vik degen dubbel och låt vila i kylen 1-2 timmar.

Fyllning:
6-9 äpplen (blanda gärna olika svenska sorter!)
1-1,5 dl aprikosmarmelad
1 tsk kanel
1 dl socker (0,75 dl räcker gott)
2 msk smör

Sätt ugnen på 175 grader. Skala, kärna ur och skiva äpplena. Vik upp degen och lägg den i en pajform. Lägg äppelskivor i en hög i mitten, lämna ca 5 cm av kanten tom runt om. Bulla gärna upp äppelskivorna som ett litet torn. Varva med kanel, socker och aprikosmarmelad. Klicka över smöret på toppen och vik upp kanterna längs sidan så att pajen blir som en liten korg.
Grädda i mitten av ugnen i 45-50 minuter.
Servera med vaniljsås.

Inga kommentarer: