Pajdegen:
4 dl vetemjöl
2 msk socker
150 g smör
4 msk iskallt vatten
Blanda smör, socker och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg - överarbeta inte!
Kavla ut degen till en 40 cm cirkel. Vik degen dubbel och låt vila i kylen 1-2 timmar.
Fyllning:
6-9 äpplen (blanda gärna olika svenska sorter!)
1-1,5 dl aprikosmarmelad
1 tsk kanel
1 dl socker (0,75 dl räcker gott)
2 msk smör
Sätt ugnen på 175 grader. Skala, kärna ur och skiva äpplena. Vik upp degen och lägg den i en pajform. Lägg äppelskivor i en hög i mitten, lämna ca 5 cm av kanten tom runt om. Bulla gärna upp äppelskivorna som ett litet torn. Varva med kanel, socker och aprikosmarmelad. Klicka över smöret på toppen och vik upp kanterna längs sidan så att pajen blir som en liten korg.
Grädda i mitten av ugnen i 45-50 minuter.
Servera med vaniljsås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar